Az elmúlt napokban lázas készülődés hangulata váltotta fel az amúgy sem szürke hétköznapokat a Hám János óvodában. Délutánonként zsúfolásig megteltek a csoporttermek, csattogtak a kisollók, alakultak lassan a kis papír-lámpások.

A gyermekek és szüleik együtt készítették el Márton napi lámpásukat minden csoportban, ahogyan azt az előző években is tették. A közös munka alkalmat adott az ismerkedésre, megpihenésre, a kötetlen együttlétre, a szülők számára pedig ötletadó lehet, hogy mennyi értékes dolog van, amivel a kicsik szabadidejét otthon ki lehet tölteni. Csak egy kis színes papír, olló, ragasztó, sajtos doboz, fél óra munka, jókedv kellett hozzá, és már el is készültek a szebbnél szebb, színes lámpások. Családias légkör, oldott hangulat jellemezte a közös együttlétet, hiszen a közös munka öröm a szülőnek és a gyermeknek egyaránt, mely nem a végeredmény miatt értékes, hanem az együtt töltött idő és annak minősége miatt. A jól végzett munka után pedig jólesik a finom falat, hát előkerült a sütemény és a meleg tea is a gyermekek nagy örömére.

Csütörtök este pedig elérkezett a várva várt pillanat: meggyúltak a gyertyák a lámpásokban, melyekkel száz meg száz óvodás és iskolás vonult fel a város főterén, mint megannyi szentjánosbogár. Úgy világítottak, ahogy Szent Márton világít nekünk ma is jótetteivel és életszentségével.

Scheitli Renáta

óvónő