A Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont énekkara 2004 szeptemberében szerveződött újjá, célja többnyire a liturgikus szolgálat végzése a heti közösségi szentmiséken. Jelenleg két tagozata van, egy V-VII. osztályos tanulókból, valamint egy VIII-XII. osztályos diákokból álló kar. Taglétszáma változó a folyamatosan érkező és érettségiző diákok száma miatt. Jelenlegi tagok száma 71 fő.

A kórus tevékenységével javarészt karöltve halad a Históriás együttesé, mely ugyancsak 2004-ben alakult a következő tagokkal: Ghiurutan-Bura Rita, Hadházi Zsuzsanna, Hütter Dóra, Koczinger Hannelore, Kovács Blanka, Leiti Renáta, Mudela Mercedes. Az együttes jelenleg tizenegy tagú. Elsődleges célja a szentmiséken való liturgikus szolgálat volt, tagjai furulyán (szopraninó-, szoprán-, alt- furulyák, fuvola), gitáron és ütős hangszereken játszanak. Az együttes tevékenysége az idők folyamán bővült, a mise mellett reneszánsz és barokk zenét játszik, ezen kívül az iskola kórusát is kíséri több stílusban: spirituálé, taizé, rock (Ifjúsági Passió) stb.

Iskolánk Adoremus kórusa és a Históriás együttes rendszeresen szerepel az iskola rendezvényein: tanévnyitókon, tanévzárókon és ballagási szentmiséken, a karácsonyi műsorokban, a Hám János Napokon valamint Vidám Versek Versmondó Versenyén és a Népdaloló Versenyen. Meghívottként jelen volt különböző gálaesteken, mint pl. a Református Gimnázium rendezvényén az Északi Színházban, a XIX. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny Gáláján a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában, az erdődhegyi Helga Winter Ház avatóján, az iskola könyvtáravatóján, a szatmárnémeti Petőfi Sándor szobor avatási ünnepségén a kolozsvári Barokk Napokon, a Kolozsvári Magyar Állami Operaházban az EMKE 120 éves évfordulóján, a szatmári Véndiáktalálkozón. Ezen alkalmakon kívül részt vett a nagybányai Egyházmegyei Kórustalálkozón, fellépett az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozón, a Világiak Apostolkodásának Országos Konferenciáján, Nyíregyházán a Szent Imre Katolikus Gimnáziumban, majd a gimnázium és a Szent Imre Szülők Egyesülete által megrendezett jótékonysági hangversenyen, melynek célja a munkácsi Szent István Gimnázium támogatása volt, közreműködött a Kolozsváron gyógykezelt rákbeteg gyerekek megajándékozásában, melyet a Hans Lindner Alapítvány szervezett. Továbbá fellépett az egyházmegye plébániáin (Kálmándon, Sárközön, Túrterebesen), Ft. Cserháti István ünnepi aranymiséjén és ünnepi gregorián szentmiséken. A fellépések mellett a kórus és az együttes tagjai évente többször közös kirándulásokon vesznek részt, ahol a játékos zenetanulásé, az önfeledt közös zenélésé a főszerep.

Iskolánk könnyűzenei csapata, a The Rest is Silence együttes A szív hangja középiskolák közti könnyűzenei vetélkedő apropóján alakult meg 2009-ben. Alapítótagok: Éles Ferenc, Gnandt Ervin, Krányák Dóra, Lőrincz Bernadette, Őri Levente, Paulik Hilda és Reizer Edina. Az együttes természetesen a versenyen kívül is megállja a helyét, legyen szó akár szülőbálról, farsangi mulatságról, vagy bármilyen más fellépésről, ahol megcsillogtathatják tehetségüket és jó hangulatot teremthetnek. A csapatot összetartó erő a zene szeretete és a közös munka iránti elkötelezettség. Saját bevallásuk szerint a próbákon jó hangulat uralkodik, mindenki törekszik arra, hogy legjobb formáját nyújtsa, noha olykor nehezükre esik egy hosszú iskolai nap után összpontosítani, gyakorolni. A zenekar híre immár túlnőtt iskolánk falain, sőt, városunk határain is, hiszen napjainkra már a megye egyéb helységeiből is érkeznek meghívások, felkérések. A jelenlegi tagok: Lőrincz Bernadette, Paulik Hilda, Reizer Edina és Fodor Balázs az együttes hangjai, a billentyűmester Balogh Nándor, a gitáros Éles Ferenc és basszusgitáros Fagea-Sopronyi László.

Az I-IV. osztályos gyerekek hangszeres oktatása, az utánpótlás nevelése a záloga a Hadházi Éva zenetanár által vezetett Adoremus énekkar, Históriás együttes és a The Rest is Silence együttes fennállásának, az iskolában folyó zenei élet folytonosságának. E munka eredményeit is kamatoztatják a zenei versenyeken résztvevő diákok.

 

Iskolánk számos zenei versenynek és vetélkedőnek adott már otthont. Örömmel és büszkeséggel tölt el valamennyiünket, hogy igazi kis zenevirtuózok bontogatják szárnyaikat intézményünkben, ugyanakkor a könnyedebb műfajnak is tehetséges képviselői vannak, sőt, a hagyományőrzésben is követőkre találtunk. A Népdaloló verseny megszervezését az a felismerés hívta életre, hogy napjainkban egyre kevesebb figyelmet szentelnek a hagyományos, népi kultúrának, különösen érvényes ez a fiatal nemzedék tagjaira. A verseny célja volt, hogy az említett korosztály körében népszerűsítse a hagyományos értékeket, a népköltészeti alkotásokat és a populáris kultúra mellett egy másik alternatívát kínáljon, amely elősegíti a nemzeti identitástudat megerősítését, a szülőföldhöz való kötődést. A rendezvényt azért is tartottuk fontosnak, mert régiónkban éppen a 10-14 éves korosztály számára nem létezik olyan fórum, amely lehetőséget teremt a tradicionális népi kultúra ápolására, a népdaléneklés hagyományának felélesztésére. Ezt a hiányt kívánta pótolni ez a verseny.

A Hám János Iskolaközpont diákjai számára rendezett könnyűzenei verseny  – amelyet a gyerekek csak „MegaHám”-nak hívnak – megszervezésének ötlete a tehetségek felkutatásának szándékával született. A verseny fontos szempontjai a minőségi zene megismertetése, a tehetséges diákok személyiségének és zenei tudásának fejlesztése, a színpaddal való megbarátkoztatása, a megmérettetés izgalmaival való találkozás, ugyanakkor a verseny célja az új együttesek megalakítása és összekovácsolása is. A versenyen részt vehet minden diák, felléphetnek egyéni vagy zenekari felállásban. Egy könnyűzenei darabot kell választaniuk és előadniuk bármilyen zenei stílusban, bármilyen nyelven. Az érdeklődők jelentkezhetnek saját dalokkal is. Az eddigi három verseny tapasztalata azt mutatja, hogy a jó hangulatú zenei verseny nagy sikernek örvend mind a diákok, mind pedig családtagjaik és barátaik köreiben.