A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szakoktatási rendszere többévtizedes, a szakmunkásképzésben fennálló hiányt igyekszik pótolni. Intézményünk felekezeti jellegéből adódóan nem csak az elméleti oktatásban, hanem a szakoktatásban is előtérbe helyezzük a krisztusi értékrend követését, a személyes odafigyelést és az ebből fakadó emberközpontú, egyénközpontú oktatást.

Iskolánk célja nem csak a magyar tannyelvű szakképzés színvonalának biztosítása, hanem emellett a legújabb gyártási technológiák bevezetése és alkalmazása, valamint olyan szakemberek képzése és felkészítése, akik a folyamatos kihívást jelentő munkaerőpiacon is kiválóan megállják a helyüket, ugyanakkor rendelkeznek a megfelelő szociális-közösségi értékrenddel. Ezen felül szakosztályaink létrehozásánál azt is figyelembe vettük, hogy lehetőséget biztosítsunk a magasabb presztízsű szakmák anyanyelven történő elsajátítására. Az alacsony szociokulturális háttérrel rendelkező diákok számára alapvető fontosságú a továbbtanulás valamint a társadalmi mobilitás tekintetében úgy a szakképzés, mint az anyanyelvi oktatás.

 

Diákjaink oktatása két szakterületen folyik: elektronika-automatizálás valamint közélelmezés-turizmus szakosztályokban, három éves nappali képzéssel. Az általános és gyakorlati képzés mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szaktantárgyak illetve az idegennyelvek oktatására is. Diákjaink gyakorlati felkészítésében partnereink megyénk legsikeresebb vállalkozói, cégei, úgy mint a Technosam Kft., Autonet Kft., a Cosa Nostra étterem, a No Pardon Pub, a Progress Art valamint az Aquastar Gyógy- és Élményfürdő.

 

Az elektronikai műszerész szakosztály tanulói elsajátíthatják az elektromos berendezések gyártásának, összeszerelésének, telepítésének, tesztelésének, ugyanakkor ezek javításának, karbantartásának módját, valamint felkészülnek a gépjárművek diagnosztikai vizsgálatára. Ez a szakosztály duális képzésben részesül, amely szerint az oktatási folyamat az elméleti ismereteket nyújtó tanintézmény valamint a szakmai gyakorlatot biztosító cég közös feladata. A duális képzés számos előnyének egyike, hogy a diák a diploma mellett munkalehetőséghez is juthat, hiszen a cégek szívesen dolgoznak a későbbiekben a saját maguk által kiképzett szakemberekkel. Emellett a vállalkozók anyagi juttatások formájában, ösztöndíjak által is támogatják a tanulókat.

Pincérjelöltjeink megtanulják a vendégtér előkészítésének, ételek, italok ajánlásának, rendelés felvételének fortélyait, a szakszerű felszolgálást, ugyanakkor az ő feladatkörükhöz tartozik a számlák kiállítása, elszámolás készítése is.

A szakács szakmát elsajátító diákjaink felkészülnek az étlap, menü, napi ajánlat összeállítására, a nyersanyagok megrendelésének, előkészítésének, feldolgozásának feladatára, az ételek elkészítésére, tárolására, adagolására, tálalására.

A megfelelő oktatási-tanulási körülmények biztosítása érdekében intézményünk a szakiskola rendelkezésére bocsátott egy, a Szatmári Római Katolikus Püspökség tulajdonában lévő, frissen felújított épületet, ahol minőségi módon felszerelt tantermek és szaklaborok várják tanulóinkat. Ezen felül a gazdag püspökségi könyvtár, iskolánk saját bentlakása, a Szent Alajos Konviktus és a házias ízeket kínáló menza is diákjaink kényelmét és biztonságát szolgálja. Az arra érdemes, megfelelő magaviseletű, lelkiismeretes ám szociálisan hátrányos helyzetű diákjainkat a bentlakás költségeit érintő támogatással is segíti intézményünk.

Emellett a fiatalok részeseivé válnak egy összetartó, családias közösség változatos diákéletének, aktív zenei és sportprogramoknak.