A Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont Sportnapja az egyik legkedveltebb a Hám János Iskolaközpont közösségfejlesztő tevékenységei közül, egy olyan rendezvény, amelyen iskolánk teljes létszámban részt vesz. A rendezvény célja elsősorban a közösségépítés, az élménydús, örömteli együttlét. Ezért szerepel programjában a sporttevékenységek mellett közös szentmise valamint közös étkezés.

A Sportnap a test és a lélek edzése mellett a kommunikáció elmélyülését is szolgálja, lehetőséget teremt arra, hogy a tanárok, szülők, diákok új oldalukról ismerjék meg egymást, közvetlenebb, emberközelibb kapcsolat alakulhat ki. Fontos célkitűzés a tágabb értelemben vett személyiségfejlesztés, amely a test és a lélek harmóniáján alapul, ezáltal pótolja az intellektusközpontú oktatási rendszer hiányosságait. Célunk továbbá az egészséges sportszerűség, versenyszellem kialakítása, tapasztalatok szerzése különféle sportágakban. A rendezvény sikere bizonyítéka annak, hogy a Sportnap létező igényt elégít ki.

 

A diákság a programokra előre készül, edzéseken vesz részt a minél eredményesebb szereplés érdekében. A résztvevők igényeik szerint neveznek be a több sportágat felölelő versenyszámokra. Az atlétikán belül futó-, ugró-, dobóversenyek indulnak, korcsoportok szerint lehet benevezni röplabda, kosárlabda (streetball), asztalitenisz, lábtenisz, foci versenyekre. A foci minden korcsoportot megmozgat, hiszen mind a jelenlegi, mind a volt diákok és tanárok, valamint a szülők csapata is szívesen részt vesz ezen a tevékenységen.

A kisebb korosztály (I–VIII. osztály) számára ügyességi versenyeket, stafétákat szervezünk, amelyben részt vesznek a szülők is. A kisdiákokat változatos próbák várják: labdavezetés, egyensúlyozás, ügyességi gyakorlatok. A feladatok között egyéni, páros gyakorlatok, és teljes csapatban megoldható feladatok is vannak. A rendezvény közös szentmisével kezdődik, és a versenyszámokat befejező díjkiosztással zárul.

A rendezvény célja a testvériskoláinkkal való kapcsolat ápolása, elmélyítése is. Az érdi, nyíregyházi, miskolci vendégeink aktívan részt vesznek a különböző programokban.