A Hám János Napok immár hagyományossá vált rendezvénysorozat, mely Szatmárnémeti egész magyar lakossága számára gazdag kulturális programot kínál. Ez a rendezvénysorozat emléket állít Szatmárnémeti negyedik püspökének, akinek nevéhez fűződik a város modern arculatának kialakítása, számos intézmény – a Zárda épülete, az aggmenház (a mai pszichiátria épülete), a Székesegyház, a tanítóképző – létrehozása vagy befejezése.

Az évente megrendezett Hám János Napok rendszerint valamilyen tematika köré szerveződik, ez mind az évente változó  mottót mind a programokat meghatározza.

 Az eseményen az ünnepi meghívott vendég mellett részt vesznek Szatmárnémeti neves közéleti személyiségei, művészei, a külföldi és belföldi testvériskolák diákjai és tanárai, a versenyekre jelentkező külföldi és belföldi diákok, szatmárnémeti tanárok, diákok.

 

Programjaink a már kialakult hagyományt követik: az ünnepi szentmisét és Hám János szobrának megkoszorúzását a megnyitó ünnepség követi, melyen a Hám János Iskolaközpont diákjai rövid kulturális összeállítást mutatnak be, majd a meghívott vendégek tartják meg előadásaikat, melyet vitafórum követ. Az ünnepi megnyitó után változatos programok sorozata kezdődik el: kézműves foglalkozások, rajzverseny, játékos vetélkedők, műveltségi vetélkedő, dramatizálás, kiállítások, zenei vetélkedő, bibliaismereti vetélkedő, táncház, filmklub, diákok tudományos dolgozatainak versenye, táncos mulatság. A színes programok a város ifjúságához és a felnőttekhez egyaránt szólnak.