Nem a Föld sérülékeny, hanem mi magunk. A természet az általunk előidézetteknél sokkal nagyobb katasztrófát is átvészelt már. A tevékenységünkkel nem pusztíthatjuk el a természetet, de magunkat annál inkább.” (James Lovelock)

 

Iskolánkban egyre fontosabbnak tekintjük a környezeti nevelést, melynek révén az emberek – életkortól függetlenül – megismerik környezetüket és társadalmuk fenntarthatósága érdekében megtanulnak gondoskodni róla.

A környezeti nevelés a környezettel való szoros együttélésre, a természet szeretetére, védelmére nevel, a környezetbarát gondolkodás- és magatartás kialakítására törekszik.

Ennek érdekében egyre több program és rendezvény megszervezésére kerül sor évről-évre iskolánkban is. Immár hagyománynak számít, hogy a VIII. osztályos diákok ballagási ünnepsége faültetéssel kezdődik: a gimnáziumi éveiket befejező diákok egy facsemetét ültetnek az iskola parkosított udvarára.

 

Többször szervezünk papírgyűjtési akciót. Néhány éve egy környezetvédelmi versenyen a város tanintézményei közül iskolánk gyűjtötte a legnagyobb mennyiségű papírt.

Az erdei iskola nevelési program célja a tananyag új, szokatlan, élményszerű tanulási helyzetben történő elsajátítása mellett közvetlen tapasztalatszerzés a természetes környezetről, a mindennapi életről. Ezen a programon a kisiskolás (I.-IV. osztályos) diákok vesznek részt.

 

Minden évben megünnepeljük a természeti környezetünkkel kapcsolatos jeles napokat. Ilyen a Föld Napja, Parkok Napja, Természetvédelmi Világnap. Rajzkiállítást rendezünk, fákat, virágokat ültetünk a városszerte. Kisiskolások és középiskolások egyaránt közreműködnek ezen megmozdulásainkban.

A Szatmárnémeti Környezetvédelmi Hivatal által szervezett Parkok Napján felvonulunk. A rendezvény érdekessége, hogy újrahasznosítható anyagokból készült jelmezekbe öltözünk, figyelemfelkeltő plakátokat készítünk, virágokat osztogatunk a járókelőknek. Készítettünk már tejeszacskóból, szemeteszsákból, hulladékból (papírból és textilből) jelmezt.

Rendszeresen részt veszünk az Együtt Európában nemzetközi környezetvédelmi vetélkedőn, melynek minden évben a Kölcsey Ferenc Főgimnázium ad otthont. A nagyszabású nemzetközi környezetvédelmi rendezvényt a Közös ügyünk határokon átívelő környezeti nevelési ifjúsági együttműködési program által, a Felső-Tisza programsorozat keretében szervezik. A vetélkedőn elsősorban Szatmárnémeti, Vásárosnamény és a szlovákiai Nagykapos háromfős középiskolás csapatai versenyeznek. Kedveljük ezt a vetélkedőt, ugyanis minden évben különböző környezetvédelmi problémák megoldására ösztönöznek bennünket. Számos ötletes feladatot kell kiviteleznünk: bioételek készítése, ökoház makettjének megtervezése, a közlekedésből származó szén-dioxid kibocsátás mérése. A Hulladékkomandó versenyfeladat során a város és környékén levő illegális szemétlerakó helyeket térképeztük fel. Örültünk, hogy nemcsak egy feladatot oldottunk meg egy versenyen, hanem látható eredménye lett munkánknak, ugyanis az általunk készített fotókat egy levél kíséretében eljuttattuk a város illetékes intézményeihez, melynek következtében sok helyről valóban elszállították a hulladékot.

A környezetvédelmet mindenkinek szívén kell viselnie, mivel a Föld nemcsak otthonunk, hanem megélhetésünk alapja is.