A Hám János Iskolaközpontban először 1993-ban jelent meg iskolaújság Ösvény címmel. “Az ösvény szótári értelemben utacska, mely kevesek által ismert, csak libasorban járható ugyan, de összeköt és vezet valahova.”- írta Magdó Emil, az Ösvény első elindítója.

Az iskolaújság aztán hosszú időre eltűnt, aztán 2000-ben ismét megjelent. A címe megmaradt, és a diákok érdeklődésének megfelelően változott a tartalom. Segíteni próbál az ifjaknak, elgondolkodtat fontos témákról, feloldani próbál egy kis humorral, egy csepp kultúrát is átad, információt közvetít fiatalok számára rendezett városszintű programokról, érdekes embereket mutat be.

Ahogy mondani szokás, minden kezdet nehéz. Nem volt ez másképp a mi esetünkben sem, de szerencsére kis csapatunk megbirkózott minden nehézséggel. Sok volt a tennivaló, a kigondolnivaló. Az időnket is meg kellett tanulnunk beosztani, hisz a sok tanulnivaló mellett az iskolújságot is szerkeszteni nem volt egyszerű dolog. Igyekeztünk, hogy olvasóink minden hónapban időben kézbe vehessék a legújabb számot, így értesülve a suli aktuális híreiről, felhívásairól. Mondhatni, egy vállalkozásba kezdtünk bele, mely a suli diákjainak nyújt valami újat. Az állandó szerkesztői csapat 5 diákból áll, de rajtunk kívül persze mások is besegítettek a beszámolóikkal egy-egy eseményről illetve kirándulásról.

A korábbi évfolyamokban is volt suliújság, de mi, valami újat, érdekesebbet szerettünk volna alkotni, tartalmilag és stílusában megújítani azt. A címet meghagytuk, megtartva a hagyományt, de új címlapot terveztünk, fiatalos arculatú újsággal rukkoltunk elő. Elsősorban a diákokat céloztuk meg az újsággal, hisz nekik és róluk írunk, de azért a tanárok is szívesen vásárolják lapunkat. Az első szám után diákok és tanárok is lelkesen nyilatkoztak az új lapról.

A kezdeti nehézségek után a csapat összerázódott, már mindenki tudta mi a feladata, s arra is rájöttünk ki milyen témakörrel kapcsolatosan ír szívesebben. Összeírtuk a hónap aktuális eseményeit, rendszereztük a diákoktól beérkezett valamint az általunk megírt beszámolókat, cikkeket, vallomásokat, a diákokat foglalkoztató témában megfogalmazott véleményeket, interjúkat, riportokat. Közösen szabtunk magunknak határidőt Persze így is előfordult, hogy lapzárta után, az utolsó pillanatokban kaptunk újabb írást, melynek helyet kellett szorítanunk a már elkészült számban. De ettől volt igazán izgalmas az „újságszerkesztősdi”. Hasonló szép pillanatokat és hűséges olvasókat kívánunk az Ösvény új csapatának.