Uncategorized

Beszámoló a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai és tanárai által 2024. június 4.-én megvalósított utazásról és megemlékezésről

A Rákóczi Szövetség által meghirdetett június 4.-i Összetartozás Napi Diákutaztatási Program nyújtotta lehetőség révén a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum 16 diákja, Ádámkó István Csaba igazgató, Ft. Mayer Nándor spirituális, Kovács Blanka és Barkoczi Éva tanárok kíséretében,  részt vehetett idén a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium által szervezett megemlékezésen.

A június 4.-i napot nem csak a Szent Imre Gimnázium diákjaival és tanáraival tölthettük el közösen, hanem a a Kárpátaljáról érkezett munkácsi Szent István Gimnázium és a felvidéki Boldog Salkaházi Sára Iskolaközpont képviselőivel is, igazi összetartozás napi hangulatban.

Az iskola kápolnájában közös megemlékezéssel kezdődött a program, ahol a vendéglátó iskola igazgatónője, Tormássiné Kapitány Ágotha köszöntését követően a vendégek bemutathatták saját iskolájukat, egy-egy énekes produkcióval színesítve a bemutatkozást, végül a vendéglátó iskola nyolcadik osztályos diákjai adtak elő egy felemelő műsort. Az előadásba bekapcsolódott a három vendégiskola egy-egy diákja is egy közös szavalat erejéig. Juhász Gyula Trianon című versét szavalták el.

Az ünnepséget követően az iskola rózsakertjében felállított Összetartozás Emlékmű megkoszorúzására került sor, ahol a diákok elénekelték Szarka Tamás Kézfogás című dalát.

A közös ebédet követően vezetett városnézésen vehettünk részt, amelynek keretében megismerhettük Nyíregyháza épített örökségét, templomait és köztéri szobrait.

Rövid szabadidőt követően a Hősök terén felállított emlékműnél került sor egy újabb megemlékezésre, ahol iskolánk diákja, Szemák Viola is szavalt, Kányádi Sándor Nyergestető című versét adta elő.

Ezt követően visszasétáltunk az iskolába, amelynek udvarán meggyújtottuk az Összetartozás tüzét.

A lobogó tűz lángjainál közösen énekeltünk és egy-egy könnycsepp is lecsordult a meghatódott arcokon.

Végül elbúcsúztunk vendéglátóinktól, abban a reményben, hogy jövőre újra találkozunk. Egy közös  sportnap megvalósítását tervezzük, diákjaink nagy örömére.

Köszönjük vendéglátóinknak a szeretetteljes fogadtatást és a Rákóczi Szövetségnek a támogatást, ami lehetővé tette, hogy részt vehessünk ezen a felemelő rendezvényen és, hogy talákozhassunk nem csak a testvériskolánk diákjaival és tanáraival, hanem a felvidéki és a kárpátaljai nemzettársainkkal is.