Uncategorized

2023. november 17. és 19. között került sor a ‘Petőfi Erdélye, Erdély Petőfije‘ elnevezésű diákutaztatási programra, amely Petőfi 200. emlékévének kapcsán erdélyi szinten szervezett kulturális programokat tanulók számára. A Kincses Kolozsvár Egyesületnek köszönhetően és az RMPSZ támogatásával lehetőségünk nyílt arra, hogy Budapesten és Széphalmon Petőfihez kötődő emlékhelyeket, múzeumokat látogassunk meg, illetve múzeumfoglalkozásokon vegyünk részt.

Ezen a színes utazáson Szatmánémetiből a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a Szatmárnémeti Református Gimnázium, az Aurel Popp Művészeti Líceum, illetve az Emil Palade Élelmiszeripari Líceum diákjai vettek részt – összesen 40 diák és 4 kísérő tanár.

November 17-én reggel mindenki nagy izgalommal várta az indulás pillanatát. Az első napi úticélunk a Petőfi Irodalmi Múzeum volt, ahol tárlatvezetés segítségével tekinthettük meg a múzeumot. Örömteli pillanat, amikor beléptünk a helyiségbe és szeretettel fogadtak minket az ott dolgozók, utána pedig kezdődött a tárlatvezetés, vagy inkább interaktív csoportos beszélgetés Petőfi kapcsolatairól, költeményeiről, gyermekkoráról, illetve rejtélyes eltűnését is kiveséztük. A program végeztével elindultunk a szálláshelyre, vagyis a Richter panzióba, ahol meleg vacsorával vártak minket. Itt lehetőségünk volt arra, hogy kipihenjük magunkat. Viszont az este ott még nem ért véget, ugyanis tanárainknak köszönhetően rövid séta keretében felfedezhettük Budapest újabb nevezetességeit, többek között a Hősök terét és a Városligetet.

Következő napi úticélunk a Bajor Gizi Színészmúzeum volt. Egy érdekes játékba, múzeumfoglalkozásba csöppentünk itt, ugyanis mialatt a Petőfi idejében élt vándorszínészekről hallhattunk, illetve azok módszereiről, munkásságáról, nekünk is lehetőségünk volt arra, hogy kipróbáljuk, milyen volt akkoriban egy színész munkája/élete. Sok érdekes ténnyel gazdagodtunk a múzeumi látogatás során, viszont bátran mondhatom azt, hogy a kedvenc tevékenységünk a rögtönzött színházi előadások színre vitele volt – ezeket színes jelmezekbe bújva adhattuk elő. Miután véget ért a foglalkozás, egy budapesti városnéző séta vette kezdetét, majd elindultunk Széphalom felé. Nemsokára megérkeztünk a következő szálláshelyre, a Múzeumkert Panzióba, ahol szintén kedves fogadtatásban volt részünk, és meleg vacsorával készültek számunkra.

Másnap reggel újabb izgalmas látogatás várt ránk. Vasárnap, reggeli után egy rövid sétát követően megérkeztünk a Magyar Nyelv Múzeumába, ahol meglátogathattuk a Kazinczy Ferenc emlékhelyet és a Magyar Nyelv Múzeumát. Ezután részt vehettünk az ‘Egész úton hazafelé’ című, Petőfivel kapcsolatos múzeumpedagógiai foglalkozáson. Itt csoportmunkában több interaktív feladatot kellett teljesítenünk, amit nagyon élvetünk, és amely az együttműködést, a csapatszellemet is növelte bennünk. A foglalkozás végeztével átvettük úti csomagjainkat, hogy tovább induljunk a Zempléni kalandparkba, ahol bátran kipróbálhattuk a bobpályát vagy a libegőt.

Az idő elröpült, és végül mindenki kifáradva foglalta el a helyét a buszon, hogy aztán újra útnak indulva tartsunk együtt haza, szeretett családjainkhoz, akik már izgatottan vártak minket és az élménydús hétvégéről szóló beszámolónkat. Hálásan köszönjük a lehetőséget támogatóinknak, illetve kísérő tanárainknak is ezt a csodálatos utazást!

Tamás Alexandra

XII.A osztály – Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum