Iskolán kívüli tevékenységLeki élet

A szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum Harmónia kórusa egy közösségépítő hétvégén vettünk részt 2023. október 20-22 között az erdődhegyi Helga Winter Házban.

Rendhagyó módon, ezúttal az ősz színeiben igyekeztünk összerázni az iskolakórust, összefogni a már tapasztalt végzősök segítségével a régi és új tagjainkat. Végzősökkel, akikre nagyon büszke vagyok, hiszen nem csak a zenei tudásuk egyre kifinomultabb, hanem a megbízhatóságuk és emberi mivoltuk is egyre érettebb.

Sok muzsikával és érdekes programokkal, kellemes őszi erdei sétával ráztuk össze a csapatot, s közben a már végzett diákunkkal, immár iskolai spirituális atyával, Nándi spirivel a lelkünk gondozására is időt és figyelmet fordítottunk.

Jó érzés volt azt tapasztalni, hogy diákjaink a programok alatt és a szabadidőben is igyekeztek a legjobbat megmutatni önmagukból. Készültek, hogy meglepjenek bennünket és társaikat. Lelkesedésük és kreativitásuk megmutatkozott az alkotásokban, de a konyhai szolgálatban, a főzésben, és az egymásra figyelésben is.

A tanórák közben sokszor tapasztaljuk, hogy mennyire nyugtalanok a gyerekek, és milyen nehéz ezt kezelni, ezúttal, örömömre, igenis tudtak koncentrálni, amikor kellett tudtak elcsendesedni és a lélek dolgaira is odafigyelni. Az elcsendesedések alkalmával a mindennapi gondjaink mellett a békéért is imádkoztunk, hiszen most aktuálisabb, mint bármikor.

Nagyon sok munka és gyakorlás vár még a kórusra, de számomra megnyugtató ez a tapasztalat a jövőre nézve nem csak zeneileg, de emberileg is, most amikor mindenhonnan csak negatív hírek várnak ránk, öröm, hogy van utánpótlás, és hogy a végzősök elég érettek a jót tovább vinni.

Milyen jó nekem, hogy vagy nekem..” (Pressen Gábor)

Hála és köszönet mindenkiért!!!

Hadházi Erzsébet Éva

zenetanár – kórusvezető

 

BESZÁMOLÓ

Miután megérkeztünk Erdődhegyre, kezdetét vette a közel háromnapos kaland az iskola kórustagjaival.

Megérkezés után elfoglaltuk a szobákat, majd színes, bemutatkozós játékokat játszottunk. Ezután érdekes kvíz játékok jöttek, amiket megelőzött egy ízletes vacsora. Kicsi szabadidő és tökfaragás után jöhetett a nap lezáró része, a léleksimogató esti ima és elmélkedés. Néhányan még egy hangulatos zenélést is összehoztak lefekvés előtt.

Szombat reggel egy kimozdító és pörgős reggeli torna volt a nap indítója, amit követett a reggeli. A délelőttöt szó szerint színes zenéléssel töltöttük és kaptunk egy csapat feladatot is, majd jöhetett az ebéd. Ezután sétálni mentünk és megnéztük az ősz káprázatos színeit a közeli erdőben. A séta a jó levegőn mindenkit feltöltött, mindenkinek jól esett. Délután egy zenés kvízzel folytattuk, amelyben minden csapat igyekezett magas pontszámokat elérni. A játék után a szentmisében mélyíthettük el hitünket. A nap margójára pedig megettünk a csapaton belüli lányok által készített krumplis laskát. Vacsora után bemutattuk az alkotásokat a csapatmunka eredményeit, majd jött a Harmónia Zenei Verseny, ahol mindenkinek egy zenés produkcióval kellett előállnia csapatban vagy egyénileg. A produkciók  rendkívül szórakoztatóak voltak mindenki számára. A zsűri értékelése után a program a néptánc- és a karaokéé volt, majd a szokásos, meghitt esti ima.

Reggeli után összepakoltunk, levittük a csomagokat, következett a lezáró kiértékelés és a kihagyhatatlan nagyölelés után elindultunk haza, Szatmárnémetibe.

Azt hiszem, mindenki nevében elmondhatom, hogy nagyon jól esett kikapcsolódni a megszokott iskolai életből, és átadni magunkat  a zenének, a szórakozásnak, az ősznek és nem utolsó sorban a jelenlétünknek.

Csorvási Panka

VII. osztályos tanuló