Versenyek

Idén, szeptember 20-24 között, immár hatodik alkalommal került megrendezésre az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia Kolozsváron. A Hám János küldöttsége 40 diákból és két kísérő testnevelő tanárból, Fórizs-Kiss József és Tamás Arnold tanár urakból állt. A diákok összeszen öt sportágban – fiú-lány labdarúgásban, fiú-kosárlabdában, lány-kézilabdában, valamint fiú-lábteniszben – mérték össze erejüket és tudásukat más erdélyi városok iskoláinak diákjaival.

Miután átvettük a szállásainkat, a hivatalos megnyitó előtt még maradt annyi időnk, hogy a kincses város nevezetességeit is felkeressük. Nem maradhatott ki a gótikus Szent-Mihály templom, az előtte található Fadrusz János alkotta Mátyás király szoborcsoport, a Bánffy-palota, Mátyás király szülőháza, a Farkas utcai református templom, illetve a templom előtt látható, Kolozsvári testvérek alkotta, Szent György lovasszobrának a másolata sem.

Az idő elteltével egyre többen érkeztek a megnyitó helyszínéül szolgáló Auditorium bejárata elé, a diákok egyre türelmetlenebbül várták a bebocsátást.

Az eseményt Grabán Zsolt, a Sportolimpia főszervezője, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, Dr. Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettese, Kerekes Adelhaida, Kolozs-megye főtanfelügyelő-helyettese, valamint Novák Eduárd sportminiszter nyitotta meg.

A megnyitó után nagyon gyorsan a szakmai dolgok vették át a szerepet, a testnevelő tanárok különböző sportbizottságok létrehozásával megkezdték az iskolák és a diákok validálását, érvényesítését, hogy a következő nap reggelén elkezdődhessenek az egyetemi parkban a versenyszámok.

 Labdarúgóink a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziummal, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceummal, illetve a besztercei Andrei Muresanu Főgimnáziummal kerültek egy csoportba. Sajnos, focisainknak idén nem volt szerencséjük, mindig egy hajszállal maradtak le olyan mérkőzéseken, ahol ők játszottak jobban, ők birtokolták többet a labdát, ők lőttek többet kapura, ők találták el többször a kaput, azonban az a kicsi gól nem akart összejönni. Sajnos, így veszítettünk el két mérkőzést, majd azok a gólok, amelyek nem akartak összejönni az első két mérkőzésen, összejöttek a harmadikon, amikor is a fiúk jól kitömték az ellenfelet. Több kolléga jött hozzám gratulálni, a fiúk látványos és szép játékát dicsérték.

A fiú kosárlabda szintén nagyon nehéz volt, hihetetlenül magas volt a színvonal és az iram is. Itt is, akár a fociban, egy nagyon nehéz csoportba kerültünk, ebből a csoportból került majd ki a két döntős csapat is. A csoport tagjai voltak még a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum és a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum.

A páros fiú lábteniszben az ötödik helyet sikerült megcsípnünk, ellenfeleink a Bolyai Farkas Líceum, a Tamási Áron Gimnázium, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola sportolói voltak.

Lányainknak fantasztikus eredményeket sikerült elérniük nagyon kiélezett és kiegyensúlyozott mérkőzések árán, kézilabdásaink ezüstérmet, labdarúgóink pedig bronzérmet szereztek. Kézilabdásaink a csoportban a krasznai Cserey Goga Technológia Líceum, a Márton Áron Főgimnázium és a Székely Mikó Kollégium lányaival mérték össze erejüket. Kitűnő és leleményes játékkal sikerült elődöntőbe kerülniük, ahonnan a Kölcsey Ferenc Főgimnázium legyőzésével jutottak a döntőbe. Itt is szép játékkal és hatalmas lelkesedéssel küzdöttek, de alulmaradtak a Márton Áron Főgimnázium lányaival szemben.

Labdarúgó lányaink is nagyot küzdöttek a bronzéremért, ők a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola, a Székely Mikó Kollégium és a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum labdarúgó lányaival játszottak felejthetetlen mérkőzéseket.

Itt jegyzem meg, hogy a lányok játékát hatalmas szurkolás kísérte mindvégig, a fiúk folyamatosan biztatták és fáradhatatlanul hajtották előre a csapatot.

Köszönet jár Szabó-Dul Benjámin testnevelő egyetemi hallgató segítségéért is, hiszen ő, mint a játékok önkéntese, mindenben próbált segíteni a Hám János csapatának.

Mindent egybevetve, egy nagyon sikeres és élményekkel gazdag sportolimpián vagyunk túl. Hálás köszönettel tartozunk az iskola vezetőségének is, akik mindent elkövettek, hogy a Hám János diákjai mindenképpen részesei lehessenek ennek a fantasztikus eseménynek. Öröm volt nézni a fiatalokat, ahogy kapcsolatot teremtenek egymással, beszélgetnek egymással, újrajátszák az aznapi eseményeket, ahogy ismeretségek, barátságok alakulnak.

Gratulálok a résztvevőknek, örvendünk, hogy ott lehettünk ezen a sportünnepen, és már most várjuk a jövő évi megmérettetéseket.

Fórizs-Kiss József