Iskolán kívüli tevékenység

Harmadik nekifutásra, 2021. november 11-től, végre sikerült lebonyolítani A zene összeköt – XIII. Hám Zenei Versenyt, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum házi zenei versenyét, melyet a G.M. Zamfirescu Művelődési Központ támogatásával, ezúton online felületen szerveztünk meg. A verseny idén kiegészült egy másik művészeti ággal aHatárok nélkül Képzőművészeti Versennyel, amit szintén online a facebook HámZenesarok oldalán bonyolítunk le a zenei versennyel együtt.

A versenyzők korosztályonként és különböző kategóriákban indultak: énekeltek, zenéltek és alkottak. Volt rajz, grafika, fotó, színes, kollázs és digitális alkotás, és volt népdal, szólista, zenekar, hangszeres, és testvér produkció kategória, és közönség díja is. A diákok kreativitása határtalan volt, de hiába volt elérhető bárki számára a produkció, a munka, valami mégis hiányzott.

Mivel olyan hálás helyzetben voltunk, hogy mi élőben járhattunk iskolába, ezért egy meglepetést gondoltunk ki, mégpedig kiállítással egybekötött laza élő zenéléssel vártuk az iskola közösségét a FOLYOSÓFESZTIVÁLra.

Az ÉLŐZENE körforgásban, egy megadott program szerint, a járványügyi szabályok betartásával, konkrét szünetekben, az iskola négy pontján az erre kialakított helyszínen volt megtekinthető, ahol a képzőművészeti alkotásokat is megcsodálhatták a diákok és tanítóik, tanáraik.

A rendezvény lebonyolításában nagy szerepet játszottak az önkéntes diákok is, akik biztosították a helyszíneket, odafigyeltek a technikai részre, felügyelték a rendet, gondoskodtak a versenyzőkről, fotókkal dokumentálták a rendezvényt és nagyon-nagyon lelkesen végezték munkájukat.

Célunk az volt, hogy újra lelket öntsünk a diákokba, hogy előcsalogassuk az életkedvet ebbe a nehéz időszakba, mégpedig ÉLŐBEN! Szerettünk volna velük együtt megélni az alkotás örömét.

A folyamat egy hétig, csütörtöktől – csütörtökig tartott, és lezárásképpen nem csak egymással kapcsolódtunk össze a zene által, hanem Istennel is.

A FOLYOSÓFESZTIVÁL utolsó napja Istenről szólt, ahol ifjúsági zenével közvetítettük  a hálánkat a sok kis és nagy művészért, az ügyes kezű alkotókért, a bátor és lelkes muzsikusokért, a szorgos önkéntesekért, a hallgatóságért, mindenkiért, aki egy kicsivel is hozzájárult a versenyhez és a fesztiválhoz és hálát adtunk a zene által a lehetőségért, és az újjászületésért.

 

Hadházi Erzsébet Éva