Iskolán kívüli tevékenységZarándoklat

A Hám János Líceum diákjai és tanárai ​(100 fős csapattal) Böjte Csaba testvér meghívására és a Rákóczi Szövetség szervezésében lehetőségünk volt részt venni az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárószentmiséjén, 2021. szeptember 11 és 12-én, Budapesten.

Utunkat Eger városában indítottuk, ahol személyesen is megcsodálhattuk nevezetességeit, megismerhettük az egri vár történetét, és a városközpont szerves részét a Szent János Bazilikát, ahol közös imával hangolódtunk rá a budapesti találkozóra a szent atyával, Ferenc Pápával.

​A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való zarándoklat során esélyünk volt közelebbi kapcsolatba kerülni, mind kísérőtanárainkkal, mind többi diáktársunkkal, barátságokat kötni, sokat nevetni. Ezt az élményt fokozta a vasárnapi Andrássy-szobornál találkozás Böjte Csaba ferences testvérrel a Kossuth téren, kivel együtt imádkozhattunk egy közös keresztény jövőért. A kora reggeli órán való találkozás a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és vajdasági fiatalokkal, Csaba testvér bíztató szavai különleges találkozás volt számunkra. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnökének köszöntője után indult el együtt a mintegy hétszáz fiatal a Hősök tere irányába. A hosszú közös séta szó szerint összekovácsolt bennünket. A pápai szentmise, olasz és latin nyelven folyt, de nemcsak ez volt rendkívüli ezen a vasárnap délelőttön, hanem a közös ima erejének megtapasztalása is. A Kárpát-medencei fiatalokkal és a rengeteg emberrel való együttimádkozás reményt adott nekünk, hogy jövőnk van itt. A szentmise előtt és közben zenei szolgálatot nyújtó kórus nagy hatást gyakorolt mindannyiunkra, a szívből szóló tiszta hangok, a kellemes, megnyugtató hangzás nyugalmat árasztott valamennyiünknek. ​Ferenc pápát ugyan csak messziről láttuk, de éreztük a Jóisten jelenlétét és közösségünk összetartó erejét.

Hálásak vagyunk elsősorban Böjte Csaba testvérnek, a Rákóczi Szövetség munkatársainak, tanárainknak, diáktársainknak, hogy a vakáció utolsó napjaiban lelki adományokkal, kulturális élményekkel gazdagodhattunk és teli reménnyel vágunk neki az új tanévnek.

Pink Bernadett, Sebesi Edvárd, Nagy Dávid András diákok beszámolója