Iskolán kívüli tevékenység

A Hám János Líceum ÖKOMANÓK csapata számára eseménydúsan, intenzíven teltek a vakáció napjai, ugyanis a XI. Bölcs diákok vetélkedő országos döntőjére készültek a diákok.

A vetélkedő szervezője a Communitas Alapítvány és a Kolozsvári Református Kollégium, partnere a Babeș-Bolyai Tudományegyetem. Az idei verseny az elmúlt tanév témáját folytatta “Örökségünk a Föld” címmel. A vetélkedő egy egész tanévet felölelő fordulókból áll, melyen az idei évben 38 iskola csapata mérte össze tudását az ország számos középiskoláiból.

A vetélkedő célja, hogy felhívja a diákok figyelmét a természeti és kulturális értékek megőrzésére és arra, hogy ezen értékek megőrzésében aktív szerepet kell vállalniuk. A fordulók során szórakoztató, interaktív feladatok megoldásán volt a hangsúly. Talán azért olyan népszerű ez a vetélkedő a diákok körében, mert nem egy tantárgy ismereteit ellenőrzi, hanem a cél az  irodalom, a tudományok: földrajz, geológia, biológia, környezetvédelem közötti összefüggések meglátása, az ötleteik gyakorlatba ültetése.

A döntőre 2021. április 30-án került sor, a járványügyi helyzetre való tekintettel ezúttal az online térben. A döntőbe jutott tizenegy csapat számára egy bemutatkozó jelenettel indult a végső megmérettetés, majd egy előzetesen rögzített jelenetet kellett bemutatniuk Lev Tolsztoj: Anna Karenina című regényéből. A döntőre egy kisfilmmel is készültek a diákok “Hogyan telnek napjaink a járványhelyzetben?” címmel. A fináléban a diákoknak egy harminc kérdéssorból álló feladatlapot kellett kitölteniük a megadott szakirodalom alapján.

A Hám János Líceum ÖKOMANÓK csapatának bemutatkozó jelenete nagyon jól sikerült, kiválóan teljesítettek a csapat tagjai a feladatlap megoldásakor is. Az Anna Kareniná-ból készült jelenetüket nagyon korhűnek minősítette a zsűri, a jelenetválasztást, a színészi játékot egyaránt értékelték. A járványhelyzetben, a fiatalok mindennapjairól készült kisfilmjüket maximális pontszámmal jutalmazták. A csapat tagjai mind XI. osztályos diákok: Szabó Boglárka, Cuculeanu Krisztián, Gádoros Mátyás és Schefler Tamás, felkészítő tanáruk Simon Laura német tanár.

A győztesek nyereménye egy értékes könyvcsomag, egy túrafelszerelésekből álló csomag és egy egyhetes táborban való részvétel joga Kalotaszentkirályon.

Cuculeanu Krisztián így látta a versenyt: “Már harmadik alkalommal vettünk részt ezen a vetélkedőn, mely minden évben újabb kihívások elé állított minket, arra sarkallt, hogy kilépjünk egy kicsit a komfortzónánkból és megismerkedjünk a világirodalom számos kiemelkedő alkotásával, hogy utánanézzünk a bolygónk természeti kincseinek, hogy olvassunk különböző népek kultúrája és mitológiája után. Az idei országos fordulóra olyan aktuális témákból készültünk, mint az immunrendszer és az oltások működése, melyek kiegészültek az Anna Karenina cselekményével és Szibéria földrajzával. Érdekes volt kutakodni a bibliográfia nyomán, az online összejöveteleken az anyag átnézése mellett mindig jutott időnk egy kis szórakozásra is, ezért ezek mindig jó hangulatban teltek. Mindenkinek szeretettel ajánljuk, hogy próbálják ki magukat ezen a versenyen, mert nemcsak a látókörüket tágítják, nemcsak széleskörű ismeretekre tehetnek szert általa, hanem életre szóló barátságokat is köthetnek. Köszönjük az áldozatos munkát a szervezőcsapatnak és felkészítő tanárunknak, Simon Laurának.”

“Az elején kicsit megijedtünk, hiszen Oroszország földrajza, zenészei, neves sportolói és irodalma igazán híres a sokszínűségéről, de a felkészülés heteiben igyekeztünk rendszerezni az információkat. Heti két online megbeszélést tartottunk, ahol kérdéseket tettünk fel egymásnak a tananyagot illetően, esetleg szakembereket kérdeztünk meg, ha valamit nem értettünk.

Ahogy már a többi versenyen is, csapatunk bebizonyította talpraesettségét, még ha nem is a legkézenfekvőbb témák körül tapogatóztunk. Az általános műveltségünk sokat fejlődött, így minden más diáknak ajánljuk a hasonló versenyeket, nemcsak a tudás, hanem a barátságok megerősítése érdekében.” – mondta Szabó Boglárka a vetélkedőről.

“Számomra minden verseny egy nagy élmény, mert azonkívül, hogy lexikális tudásunkat, feladatmegoldó készségünket bővítjük, egyre jobb csapattá formálódunk általuk. Nem volt ez másként a mostani Bölcs diákok versennyel sem, hiszen mindent sikerült elérnünk, ami megcéloztunk. Sikerült a dobogó legmagasabb fokára felállnunk, összekovácsolódtunk és legfőképpen az egész vakációt együtt töltöttük, így mégjobb csapattá váltunk. Köszönjük a szervezőknek és felkészítő tanárunknak a lehetőséget, illetve a ránk fordított időt.” – véleményezte a versenyt Gádoros Mátyás.

Gratulálunk a Hám János Líceum versenyzőinek és felkészítő tanárának a XI. Bölcs diákok országos szintű vetélkedőn megszerzett első helyezéséhez!