Iskolán kívüli tevékenység

„A természet nem a vagyontárgyunk: úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk.„- támasztja alá Oscar Wilde a legfontosabb közvetített értékét és célját annak a játéknak, amelyre idén jelentkeztünk. Ugyanis a Föld, nem csupán a jelenlegi hazánk, hanem utódaink otthona is lesz, éppen ezért fennmaradásunk érdekében meg kell óvnunk.

A SzékelyKapuk–ZöldKapuk által meghirdetett “Tegyünk együtt a Földért” című közép-európai ökocivilizációs játék a környezettudatos életmódra hívja fel a diákok és felnőttek figyelmét egyaránt.  Idén osztályunk két csapattal is benevezett: Szuperkukák és Ökomanók néven. Feladatunk volt hat témakörben – éghajlatváltozás, veszélyben az élővilág, egy régi, környezetbarát ház felépítése, környezettudatos háztartás, környezetbarát élet és alkalmazkodó építészet –  plakátokat készíteni. Nem csupán elkészítettük ezeket az ismertetőket, egyúttal jobban megismerkedtünk a választott témakörünkkel, és olyan adatokat, érdekességeket is megtudtunk, amelyekről még szüleink sem hallottak. Plakátjaink elkészítéséhez nemcsak festéket és papírt használtunk, újrahasznosítottuk a régi, haszontalannak hitt tárgyainkat, anyagokat, és a szuggesztív hatás kedvéért szalmát, követ, elhasznált elemeket is beépítettük munkáinkba.

Az alapos munka után, február elejétől kezdve, be is mutattuk számos helyen a plakátokat. Ismertetőink céljául a környezettudatos életre való buzdítást tűztük ki, éppen ezért tablóinkat vándorkiállítás jeleggel számos intézmény, magáncég, iskola, kereskedelmi egység, egyházi intézmények helyiségeiben helyeztük el egy-egy napra, hogy városunk lakói ne csak szemükkel fussanak át az információkon, hanem el is gondolkozzanak a szemléletes anyagok üzenetén.

Úgy gondolom, a SzékelyKapuk–ZöldKapuk által szervezett környezetvédelmi akció során rengeteg új információt gyűjtöttünk, tapasztalatot szereztünk és talán hasznos, a jövő szempontjából nélkülözhetetlen, figyelemfelkeltő akcióban vettünk részt. Úgy vélem, ha egy gyermek a környezetére vigyázva nő fel, valószínűleg felnőttként is folytatni fogja a környezetbarát életet.

 

Szabó Boglárka. X.B