Iskolán kívüli tevékenység

Elérkezett a várva- várt időpont, január utolsó napja, mikor is elindultunk a Hám János Líceum csipet csapata a Rákóczi Szövetség által szervezett Középiskolás Vezetői Fórumra, Budapestre. Az iskolánkat Jánk Péter, Balogh Ádám, Szabó Boglárka és jómagam 12 B és 10 B osztályos diákok illetve Barkóczi Éva történelem tanárnő képviselte. A buszút oldott hangulatba telt, mind erdélyi diákok s tanárok voltak jelen. Együtt utaztunk a marosvásárhelyi, szamosújvári, bethleni, besztercei, hosszúmezői, máramarosszigeti, nagybányai, nagykárolyi diákokkal, s remek csapatot alakítottunk ki. A hosszadalmas utazás után elfoglalhattuk szállásunkat Budapesten, és már azonnal indultunk a Budapesti Műszaki Egyetem főépületébe, ahol meghallgathattuk Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnökének, üdvözlő szavait. Jelen volt még a megnyitón Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter, majd a beszédek után a Hazajáró stábja mesélt nekünk a különleges élményeikről. Bíztattak minket, jelenlévőket, hogy járjuk be a Kárpát-medencét, hiszen annyi lélegzetelállító táj van tőlünk egy karnyújtásnyira. A vacsorát a már a budapesti katolikus oktatás bástyájában, a Szent Margit Gimnáziumban költhettük el, a legnagyobb kényelemben. Az este további részében ismerkedési programokban, csapatépítő játékokon vehettünk részt.

A szombati napot egy érdekfeszítő előadással indítottuk, melyet Kiss Róbert kommunikációs szakember tartott nekünk. Ezt követően a BME udvarán próbáltuk el a grandiózus flashmobot, melyet majd nagy sikerrel elő is adtunk a Kossuth téren. A nap további részében is számos érdekes programban lehetett részünk. Ebéd után elindultunk a Kossuth térre, ahol előadtuk a flashmobot, s a várakozási idő alatt egy kisebb táncházat rögtönöztünk az erdélyi csoporttal. Az élőkép után a Parlamentben tartottak a jelenlévő 550 diáknak idegenvezetést. Itt Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke fogadott minket és méltatta a Rákóczi Szövetség összefogásra bíztató munkáját. Mindannyian álmélkodtunk, amint megnéztük a gyönyörű épületet, melyben az ország döntéshozói ülnek. A Szent Korona és a koronázási jelvények valóban szemet gyönyörködtetőek. Miután befejeztük sétánkat az Országházban, visszaindultunk a Szent Margit Gimnáziumba, hogy a tanárok Takaró Mihály író, irodalomtörténész megunhatatlan előadását hallgathassák meg. Mi, diákok, a külön számunkra lefoglalt Nemzeti Táncszínházban tekintettük meg a Szabadság ’89 című néptáncelőadást. Egy igazán tartalmas órában volt részünk, hiszen a népviseletek a szemünket gyönyörködtették, míg az előadott Ady versek tökéletesen visszaadták a Tőkés Lászlóban kavargó érzéseket. A nagy fináléban a népdalénekesnő, a színészek és táncosok illetve a közönség együtt énekelte el a református éneket: Mindig velem, Uram, mindig velem. Este fáradtan pihentünk le, annak tudatában, hogy az utolsó, a vasárnapi nap is tartogat élményeket.

Másnap a BME épületében egy kerekasztal-beszélgetés volt a záróprogram, ahol Hegyiné Gödri Anikó, 101 éves néni előadását hallgathattuk meg. Kitűnően, érdekesen beszélt a néni az értékek megmentéséről s továbbadásáról. Sajnos elérkezett az a pillanat, amikor el kellett búcsúznunk a BME impozáns épületétől és elindultunk Erdély felé a busszal. Az út alatt megosztottuk egymással élményeinket, s megbeszéltük, hogy a kapcsolatot tartani fogjuk, hiszen ez a Rákóczi Szövetség célja.

Gádoros Mátyás