Iskolán kívüli tevékenység

Csapatunk a szatmárnémeti Kálvária templomot fogadta örökbe. Az ezelőtti évhez hasonlóan, amikor a Püsköki Palota Őrei –a Hám János Líceum tavalyi csapata- nagyon szép eredményt értek el a versenyen, mi is meg szeretnénk mutatni a város lakóinak: vannak még elfeledett kincsek Szatmárnémetiben.

Azért esett a Kálváriára a választásunk, mert iskolai viszonylatban is fontos szerepet játszik ez a templom az életünkben. Minden szerda reggel részt veszünk egy közösségi szentmisén, aminek a Kálvária ad helyet, de az évzáró vagy az évi oklevelek ádatása is itt történik. Így tehát számunkra ez nem csak egy egyszerű templom, hanem a közös találkozóhely is a rohanó világban.

Alapjában véve a templom külseje és belseje rendkívül megosztó téma a szatmári lakosok körében: van, akinek tetszik a színes, neogótikus stílus, más a giccs határait látja benne kirajzolódni. De nem csak ez az, ami érdekessé teszi a templomot, már ha csak azt a tényt vesszük figyelembe, hogy az eredeti Kápolnának hűlt helye maradt a 20. században…

Ilyen és ehhez hasonló tényeket szeretnénk a lakosoknak megmutatni, és bemutatni a nem mindennapi történetét a Kálváriának. Online platformokon is jelen vagyunk (Facebookon és Instagramon is), ahol egy Tudtad-e? sorozatot indítunk rövid érdekességekkel, de offline is sok tervünk van. Jótékonysági műsorral, Templom-kvízzel (nem csak vallásos témákról) és számos más rendezvénnyel akarjuk felhívni az emberek figyelmét erre a kincsre, no meg persze segíteni a templomot, hogy ennél is impozánsabb külsővel büszkélkedhessen.

Mi, a Kálvária templom őrei 20-an vagyunk a csapatban: az egész 11. B osztály: Báthori Szabina, Cuculeanu Dániel, Csapó-Ilyés Fruzsina, Finta-Fekete Eszter, Kaplonyi Réka, Kása-Baumli Dávid, Koncz Balázs, Kőrösy Csaba, Kováts Álmos, Krisztán Dániel, Márk-Nagy Borbála,, Molnár Szabina, Nagy Alexandra, Nagy Máté, Pesek Adrien, Reizer Cecilia, Rus Dávid, Schmutz Patricia, Tempe Stefani, Volosin Csenge. Közösen vetettük bele ebbe a kalandba magunkat, Szilágy Norbert tanár úr pedig készségesen segít nekünk bármiben, amiben kell.

Nem álmodunk nagyot, de természetesen örülnénk, ha sikerülne megnyerni a versenyt. Ezzel nem csak azt bizonyítanánk, mennyire talpraesettek vagyunk, de azt is elérnénk, hogy az örökbefogadott templom elnyerje a neki méltó figyelmet.