Iskolán kívüli tevékenység

Élmények, különleges látnivalók, történelmi örökségünk nyomába eredtünk idén Horvátországban, augusztus végén, szeptember elején. Jutalomkirándulásunk boldog napjait tölthettük az Adria partján, ugyanis iskolánk, a szatmárnémeti Hám János diákjai és tanárai idén először vettünk részt a SzékelyKapuk-Zöld Kapuk betlehemes és ökológiai programjában.

A kissé hosszú buszos utazás után mesés tengerpart fogadott minket Basko Poljén. Öröm volt látni az izgatott átöltözést és a csapatos csobbanást a tengerbe.

Hajókirándulásra neveztünk be másnap. A komppal való átkelés Brac szigetére igazi élmény volt számunkra. Mindenki a fedélzetről csodálhatta meg a Biokovo hegységet és Makarska városát, hogy aztán feltűnjön  a nyugodt kis városka, a halászcsónakokkal, a fehér mészkőházakkal.

Az előző nap strandja után egy egész más arcát mutatta az Adriai part. Ezúttal a strandot egy kis dombon át közelítettük meg. Festői panoráma tárult elénk, igazi természeti csoda, egy titkos, nyugodt kis öböl, a kék lagúna. Egész napos szikláról ugrálással, búvárkodással, úszással, napozással töltöttük az időt. A nap végén pedig “Józsi bácsi” jelszóra a fagyis bácsi is kedvesebben mérte a finom gombócokat. Este pedig már várt Imre bácsi ízletes vacsorája. Az esti tábortüzeknél bemutatkoztak a táborozó csapatok és szívesen hallgattuk Józsi bácsi beszámolóit az alapítvány munkájáról és bíztató szavait.

A fürdőzéses napok után kissé hosszabb utazás következett, átkeltünk Boszniába. Medjugorjében hálaadó szentmisén együtt imádkoztunk családtagjainkért, az otthonmaradottakért. A délután Mostar gyönyörű óvárosát tartogatta meglepetésként. Van akinek nagyon jól sikerült az alkudozás a bazárban, és számtalan ajándéktárggyal tért vissza a buszhoz. Voltak, akik a közelmúlt történelmi harcainak nyomait, a szétlőtt épületeket fényképezték.

Dalmácia két impozáns városát, Omist és Splittet sem hagyhattuk ki. Omisban szüksége volt a csapatnak egy kis “fanándori” kitartásra, hogy a fellegvárat megmássza, de a látvány kárpótolta őket. A Cetina folyón való motorcsónakázás igazán gyönyörű tájon át vezetett.

Splitben az óceánjárók látványa újabb tervek szövögetésére adott okot. Diocletianus császár palotájában mindhiába kerestük magyar királyunk, IV. Béla, kisebbik lányának sírját, inkább birtokba vettük a városka sikátorait, zeg-zúgos utcácskáit, hangulatos kávézóit. Nem mulasztottuk el Gergely püspök lábának megérintését, mely a babona szerint szerencsét hoz.

A szerencsének, méginkább az isteni kegyelemnek köszönhető ez a pár nap a tengerparton. Építő találkozások, őszinte barátságok, lenyűgöző tájak, sok nevetés, közösséggé válás mind ennek az egyhetes nyaralásnak hozadéka. Hálásak vagyunk érte. Isten áldását kívánom a szervezők további munkájára, hogy ugyanilyen elkötelezettséggel, odafigyeléssel folytassák munkájukat. (Simon Laura, Szatmárnémeti, Hám János Líceum)