Iskolán kívüli tevékenység

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum két diákja: Csapó- Ilyés Fruzsina és Nagy Botond, valamint az iskola biológia szakos tanárnője, Gózner Enikő, diák- és tanárcsere programon vettek részt Miskolcon április 1. és 5. között. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium a jezsuiták egyedüli Magyarországon működő nyolc és négy évfolyamos tehetséggondozó gimnáziuma.

Az elmúlt héten a Hám János Líceum háromfős csapata a testvériskola működésébe pillanthatott bele egy rövid időre. A látogatás célja a már évek óta tartó kapcsolat fenntartása illetve a tapasztalatszerzés volt. Az ott töltött napok alatt a diákok órákat látogattak és bekapcsolódtak az adott osztályok közösségi életébe, míg a tanárnő órahallgatás mellett biológia órákat is tartott a kijelölt osztályoknak, akik lelkesen fogadták az egy hétig tartó újítást.

A két tanuló nemcsak az iskola, hanem a kollégium életébe is belekóstolhatott erre a rövid időre, ahol minden este összegyűltek a kolisok egy rövid beszélgetésre vagy imára. A szerdai napot közös misével zárták, amely erőt adott a hét további részéhez. A tanulók ottani diákokkal kerültek egy szobába, ezzel is elősegítve azt, hogy barátkozzanak és érezzék magukat jól.

A látogatás keretén belül különböző, érdekesebbnél érdekesebb szakkörökön vehettek részt, melyek közül néhány országos és nemzetközi hírnévnek örvend, mint például a kórus, a kosár- és kézilabdacsapat. Különlegességnek számított a német és angol mellett a kínai és francia idegen nyelvek tanulásának lehetősége.

Iskola után a csapat nekivágott Miskolc és környéke felfedezésének. Meglátogatták a vendéglátó diákok és tanárok vezetésével az Avasi kilátót és a Miskolctapolcai Barlangfürdőt. Egyik délután a híres Diósgyőri várat csodálhatták meg, mely Nagy Lajos király kedvenc vára volt. Itt híres emlékműveket, emlékhelyeket láthattak: Szent Hedvig várkápolnáját és ereklyéjét, az íjászdát és Közép- Európa legnagyobb lovagtermét.

„Tartalmas heten vagyunk túl. Új helyek és barátok megismerésével gazdagodtunk ez alatt a pár nap alatt. Érdekes volt megtapasztalni az ottani oktatást és összehasonlítani az itthonival. Sokan azt gondolják, hogy sok áldozattal és pótlással jár a cserediákság, de én mindenkinek, akinek lehetősége van egy ilyen programban részt venni, azt ajánlom, hogy ne várjon vele, mert hatalmas kaland és tapasztalatszerzés!” –nyilatkozta Fruzsina.

„Felejthetetlen élmény volt látni egy másik iskola működését és bekapcsolódni egy új közösség életébe, még akkor is, ha ez csak egy hétig tartott. Sok új baráttal és annál több emlékkel jöttem haza!” – mondta Botond.

A csapat hálás P. Holczinger Ferenc SJ atyának és Ádámkó István Csaba iskolaigazgatóknak, akik évek óta fenntartják ezt az értékes kapcsolatot a két intézmény között, és általuk létrejöhetett ez a rövid csere.