Iskolán kívüli tevékenység

Az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány idén is meghirdette a Székely kapuk – Zöld kapuk elnevezésű nemzetközi programját. Ebbe a környezetvédelmi versenybe (a Kárpát-medence sok más iskolai csapatával együtt) mi is bekapcsolódtunk. Tevékenységünk központi témája a környezetvédelem volt, amelyről hat tablót kellett készítenünk a következő címekkel:

Éghajlatváltozás?

Veszélyben az élővilág?

Egy régi környezetbarát ház felépítése

Háztartásunk környezetbarát működtetése

Hogyan lesz környezetbarát az életünk?

Alkalmazkodó építészet

Egy plusz tablót is készítettünk, a címtablónkat, melyen környezetvédő szuperhősökként tüntettük fel a 13 csapattagot és a vezetőnket, Gózner Enikő biológia szakos tanárnőt. A csapatnevünk ÖKOMMANDÓ lett.

A nagyobb méretű plakátokon többek között a veszélyeztetett élővilágot, a globális felmelegedést  ábrázoljuk, s ezeket sokféle technika – ragasztás, makettkészítés, rajzolás, montázsolás –  alkalmazásával készítettük el.

A tablókból január-február folyamán megyeszerte több helyszínen szerveztünk vándorkiállítást. A tablókkal több falut, községet, intézményt, iskolát valamint várost is meglátogattunk. Előadást tartottunk iskolánk dísztermében, városunk Római Katolikus Püspökségén, a környezetvédelmi hivatalban, a kaplonyi és fényi polgármesteri hivatalokban, a Károlyi-kastélyban.

A csapat nevében mondhatom, hogy mindnyájunkat büszkeséggel és örömmel töltött el ez a csoportmunka. A plakátokat, maketteket a téli vakációban készítettük el, és keményen dolgoztunk, hogy minél szebb és alaposabb végeredményt kapjunk. A hangulat kivételesen családias volt, összehangolt munkán alapult. Számomra a legkedvesebb pillanat az volt, amikor az utolsó simításokat is megejtettük a plakátokon. Közösen szép munkát hoztunk össze.

Utána következett a téma, a tablók, plakátok bemutatása, amely személy szerint nekem segített abban, hogy még jobban ráébredjek a környezetvédelem fontosságára, és arra, hogy környezetvédőként milyen fontos értéket képviselünk.

Szerintem elmondható, hogy tablóink nagy sikert arattak. Minden szervezet szívesen fogadott minket, mivel az alapos munka igazán figyelemfelkeltő bemutatandó anyagot eredményezett.

Néhány csapattagom így vélekedik a munkafolyamatról:

Mindig is szerettem a csoportmunkákat, semmi sem hasonló egy szorgos közösséghez. Ez a pár mozgalmas hónap nevelő és összerázó hatással volt ránk, bármikor jelentkeznék még hasonló versenyekre.

Volosin Csenge

 

Nagy örrömmel és kitartással vállaltuk ezt a feladatot, számomra életreszóló élményt nyújtott. Rengeteg információval és emlékkel gazdagodtam, csapatunk minden tagja ügyesen dolgozott. Sokat köszönhetek ennek a lehetőségnek és a csapatomnak.

Finta-Fekete Eszter

 

Munkánk minden egyes pillanata csodás volt, viszont kiemelném az előkészületeket, hiszen itt ötleteltünk a legtöbbet. Emellett megannyi boldog órával bővült az emléktáram, ez a verseny dobta fel a szürke hétköznapokat.

Csapó-Ilyés Fruzsina