Versenyek

1999 óta szervezik Nyíregyházán a Jedlik Ányos Országos Matematika- és Fizikaversenyt, amelyen évente több ezer tanuló vesz részt. A Jármezei Tamás által életre hívott és országhatárokon átívelő verseny a tehetséggondozás igazi formája, mert az első fordulóra kiadott feladatsor egész iskolai évben folyamatos munkára ösztönzi a tanulókat és felkészítő pedagógusokat, így a megméretés és kiválogatás mellett a tehetségek fejlesztését is szolgálja.

Alapvetően a feladatok összeállítása gondolkodásra késztetnek,  lépésről lépésre ismertetik meg a tanulókat a különbözı mérési módokkal, skálákkal, problémamegoldási módszerekkel. A diákok és tanárok körében nagy népszerűségnek örvendő XX. Jedlik Verseny döntője,  a III-VI-os korcsoportban, idén április 20. és 22. között zajlott, melyen több mint 100 tanuló vett részt. Szatmár megyéből a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum 2 diákja jutott el a döntőbe: Gádoros Kata (felkészítője Urbán Klára) IV osztályos és Szabó Thalmeiner Balázs (felkészítője Koczinger Éva) VI. osztályos tanuló képviselte, kísérő tanáruk Koczinger Éva volt.

A pénteki ünnepélyes megnyitót követően a verseny szombaton zajlott. A megmérettetés három részből állt. A kis matek-fizikusok két elméleti és egy gyakorlati feladatsorban mérték össze a tudásukat. A verseny  jó hangulatához az is hozzájárult, hogy a verseny után meglátogatták a helybeli vadasparkot, ahol megcsodálhatták a két hete született gyűrűsfarkú maki kölyköket. Vacsora után kihírdették a IV, V. és VI. helyezetteket. A dobogósok tovább izgulhattak, ők vasárnap reggel tudták meg az elért eredményüket.

Mindkét szatmári fiatal a korcsoportjaikban az előkelő III. helyezéssel és egy-egy szép bronzéremmel tért haza, ezúton is gratulálunk nekik!