Iskolán kívüli tevékenység

A Dabasi Szent János Általános Iskola minden évben megrendezi egynapos vetélkedősorozát, melyre iskolánkat is rendszeresen meghívják. Az idén a Hám János Líceumot több évfolyamról is képviselték diákok (III. osztálytól VIII. osztályig), összesen 17-en, akiket két tanár kísért el a meglehetősen hosszú útra.

2017. május 11-én izgatottan szálltunk buszra, és több órás utazás után este kilenc óra körül érkeztünk meg a dabasi iskola udvarára. A vacsorát közösen fogyasztottuk el, vendéglátóink finom falatokkal vártak minket. Ezután családoknál szállásoltak el, a csütörtök este mindenkinél azzal telt, hogy megismerkedett az őt fogadó családdal. Fáradtan kerültünk ágyba, és lelkesen vártuk a másnapi versenyt.

Péntek reggel kipihenve indultunk az iskola udvarára, ahol kezdetét vette a vetélkedősorozat. Iskolánkat három csapat képviselte: reál tudományok, hittan témakörben valamint fociban. Miután túlestünk a megpróbáltatásokon, elindultunk egy kis városnéző túrára a helyi kisvonattal. A túra legvégén egy érdekes vívóbemutatót nézhettünk meg a Dabas FC sporttelepén, amit Szabados Kristóf edző (aki a magyar válogatott tagja, nemzetközi szinten érmeket szerző férfi tőröző volt)  fiatal csapata mutatott be számunkra.

Ezután újra az iskolaudvarba indultunk, mivel ott hallgathattuk meg a vetélkedők kiértékelését, eredményeit. Jólesően vettük tudomásul, hogy mi is díjakat szereztünk! A IV. osztályosok csapata, azaz Neamțu Ofélia és Urbán Zsófia első díjat nyert a hittan vetélkedőn. A természettudományok kategóriában induló III. osztályosok, Ádámkó Balázs, Sályi Roland harmadik helyezést értek el, a nagyobbak közül pedig a VII. osztályos Menzák Áron és Pap Bence kaptak dicséretet.

A pénteki nap hátralévő részét mindenki a fogadó családdal töltötte. Minden család más-más programot szervezett a vendégeinek, volt, aki Dabas nevezetességeit mutatta meg, volt, aki Kecskemétre vagy Budapestre vitte el a gyerekeket.

Szombaton eljött a búcsú napja, sajnos vissza kellett indulnunk. Reggel az iskola vezetőségével együtt közös szentmisén vettünk részt, ahol hálát adtunk az együtt töltött percekért. Ezután indultunk haza. Az úton megálltunk a Tisza-tavi  Ökocentrumban, ami felejthetetlen élményt nyújtott.

Sajnos a mi utazásunk is igazolta a mondást, miszerint minden csoda három napig tart … de bízunk benne, hogy ezek a csodálatos emlékek tovább fognak élni.

Gádoros Mátyás