Versenyek

2017. március 23-27. között a felvidéki Somorja adott otthont a líceumok 26.Nemzetközi Magyar Matematikaversenyének, melyen Szatmár megyét  a következő diákok képviselték:  Gittinger András (9.o, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítő tanára Koczinger Éva), Fogel Péter (12.o, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítő tanára Kató Enikő) és Schefler Barna (12. o, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítő tanára Polcz Zita). A csapatot Koczinger Éva és Kovács Béla tanárok kísérték.

A verseny házigazdája és szervezője a somorjai Madách Imre Gimnázium volt. A  Magyarországról, Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkezett 250 diákot
és 50 tanárt, a Somorja melletti  X-Bionic-Sphere nevű sportkomplexumban  szállásolták el, és itt  bonyolították le az egész rendezvényt: a  megnyitó ünnepséget, a versenyt  és a dolgozatok javítását is. Az idei verseny már a helyszíne miatt is különleges volt, nem az iskolai versenyeken megszokott iskolai bentlakás, nem is egy akármilyen épületegyüttes, hanem egy impozáns,  óriási sportkomplexum, amely 1 év alatt épült fel. A 100 hektáron elterülő sportlétesítmény egy hatalmas szálloda-együttest, éttermeket, konferenciatermeket, mozit és játszótereket, kiállító pavilonokat, egy többszintes edzőterem-komplexumot, egy fedett nézőteres labdarugópályát és edzőpályákat, uszodát és élményfürdőt, és amiért az egész épült, számos lovasssporttal kapcsolatos létesítményt (ügető, fedett lovarda, díjugrató pálya, istálósor és lovaspanzió) foglal magába. Az 5 napos ottlétünk alatt a szervezők nagy valószínűséggel mindent megmozgattak annak érdekében, hogy gazdag és színes programban  legyen részünk. Az már hagyománynak számít, hogy egy ilyen esemény többet jelent, mint megmérkőzést matematikából, hisz az ilyen találkozókon ismerhetjük meg más vidékek iskoláit, diákjait, tanárait, a magyarlakta vidékek kultúráját, nevezetességeit és ebből barátságok, netán szerelmek, illetve akár testvériskolai vagy éppen testvérvárosi kapcsolatok is alakulhatnak. Így volt ez Somorján is. A megnyitót egy hatalmas konferencia-teremben tartották, ünnepi keretetek között, melyen két ismert helyi énekes: Koppány (Rómeó vérzik zenekar) és Derzsi György, a komáromi Magyar Lovas Színház színésze felemelő hangulatú koncertertjét  élvezhettük. A programok közti szünetekben akadt idő, hogy sportolni is menjünk, focizni, úszni, tekézni. Péntek este a somorjai kultúrházban újból meglepetés várt ránk, mivel a helyi Csali néptánccsoport lépett fel tiszteletünkre, akikről tudni kell, hogy 40 éve, több korcsoportban néptánccal és népzenével  foglalkoznak, és nem mellékesen a tavalyi Fölszállott a páva vetélkedő néptánc kategóriájának győztesei. Szenzációs produkciót mutattak be.

Szombaton került sor a tulajdonképpeni versenyre, amelyik 4 órás volt és valóban próbára tette gondolkodásunkat, felkészültségünket. Idén a zsűri elnöke Bálint Béla, a Zsolnai (Žilina) Műszaki Egyetem professzora volt.

A verseny után 3 órás jutalom-fürdőzés következett. Este újból a kultúrházban volt előadás számunkra, ahol a Jókai Színjátszó Társulat előadásában  egy hangulatos és humoros darabot láthattunk  Illatszertár címmel.

Vasárnap  Pozsonyba kirándultunk. Itt először a frissen felújított várat csodálhattuk meg, illetve a várkertket és –udvart, ahonnan remek kilátás nyílt a városra.
A történelmi városközpontban idegenvezető segítségével  ismerkedtünk a nevezetességekkel. Mivel Pozsonyt sem középkori, sem újkori háború különösebben nem érintette, ezért a régi épületek szépen megmaradtak, köztük a magyar időket megidéző nevezetes paloták, egyetemi épületek, színház és szállodák, illetve templomok (főként említendő a Koronázó Templom). Emlékezetes városnézés volt.

Hétfőn tartották a díjkiosztót a Madách Imre Gimnázium dísztermében. Sokáig tartott minket  izgalomban, hogy megtudjuk hozunk-e Szatmárra valamilyen díjat. Ez nagyszerűen sikerült Schefler Barnának, aki a XII-esek mezőnyében az előkelő második helyet szerezte meg. Gratulálunk neki és felkészítő tanárának!

Ezúton is köszönjük tanárainknak, hogy felkészítettek a versenyre, vendéglátóinknak a kitűnő szervezést, gondoskodást, illetve minden támogatónknak, hogy segítettek eljutni erre a magas színvonalú megmérettetésre. A következő évi NMMV-t Kaposváron szervezik. Igyekezni fogunk, hogy még többen ott lehessünk!

Gittinger András , 9b