Iskolán kívüli tevékenység

A kárpátaljai, magyarországi és felvidéki partnereinkkel közösen emlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a hősökről és áldozatokról. Ebből az alkalomból iskolánk 21 diákja, két tanára és a Szatmárnémeti Városi Tanács képviseletében Szejke Ottília, városi tanácsos, látogatott el Nyíregyházára és Budapestre.

A program szervezője testvériskolánk, a Szent Imre Római Katolikus Gimnázium és a Szent Imre Katolikus Szülők Egyesülete. A program megvalósítását a Nemzeti Civil Alap NÖ Koll, Nyíregyháza MJV Önkormányzata és a Rákóczi Szövetség támogatta.

A Budai várban tett séta révén alkalmunk nyílt megtekinteni a Magyarság Házát, ahol a magyarok különböző területen elért sikereit, a nemzet összetartozását jelképező kiállításokat járhattuk végig. Ezek a programok mind figyelemfelkeltőek és érdekesek voltak, változatosságuk által mindenki megtalálhatta azt a rést, amely a legjobban kitárta számára a magyarság történelmét, a múlt felhalmozott értékeit.

A Mátyás templomban tett rövid látogatás alatt alkalmunk volt közösen énekelni a Kárpát-medencében élő más magyar közösségekből érkezett diákokkal és tanárkollégákkal.

Miután a Műszaki Egyetem ebédlőjében elfogyasztottuk az ebédet, az egyetem aulájában megtartott ünnepi megemlékezésen vettünk részt, majd ezt követően mindenki elindult lobogó fáklyával a Bem tér felé. Felemelő érzés volt több ezer ember halk menetelése, kezében a fáklyával. Bennünket is megérintett a látvány, és az érzés, hogy olyan sok magyar szellemiségű, lelkületű fiatallal, időssel, kicsivel és naggyal emlékezhettünk a mindannyiunk számára fontos múltbeli eseményekre.

A Bem apó emlékművénél zajló koszorúzás számunkra több volt, mint egyszerű főhajtás: benne volt Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Magyország diákságának összetartozása. Ezzel az érzéssel indultunk át az Erzsébet hídon, hogy felüljünk a buszokra és visszainduljunk szálláshelyünkre, a nyíregyházi Szent Imre Római Katolikus Gimnázium kollégiumába.

Október 23-a reggele az ünnephez méltó eseménnyel indult. A nyíregyházi Jósa András Múzeum előadótermében az 1956-os forradalom és szabadságharc nyíregyházi és megyei hőseiről, áldozatairól Holmár Zoltán, a Jósa András Múzeum múzeológusa, múzeum pedagógusa számolt be, előadását gazdagon illusztrálva a korabeli képekkel. Újdonság volt számunkra, hogy az 56-os budapesti eseményeknek mekkora hatása volt a vidéki városok történéseire is. Időnk további részében az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott kiállítást jártuk végig. Nagyon kreatívnak tűnt számunkra a bennünket fogadó közeg, hiszen egy spájzba és egy börtöncellába léphetünk be a tárlat végigjárása során. Úgy vélem, mindannyiunknak sikerült átéreznie az akkor élt emberek helyzetét, megismernie a kommunista diktatúra eszközeit. Ez az időutazás ráébresztett bennünket, hogy értékeljük mindennapjaink szabad létezését.

A délelőtt további eseményeinek helyszíne a Hősök tere volt, ahol részt vettünk a város központi megemlékezésén. Jászai Menyhért alpolgármester úr ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az 56-os hősök tetteikkel az ember szabadság iránti vágyát fejezték ki, vállalva a mártírhalált is. A beszédet követően a fiatalok vették át a szót, “Ünnepi harangok imára kondulnak” címmel a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákjai versekkel, korabeli beszédekkel, népdalokkal idézték meg a forradalom eseményeit.

Ezt követően koszorúkat helyeztünk el a város ’56-os emlékművénél. A koszorúzás elsősorban tisztelgés a múlt eseményei, hősei előtt, azonban úgy gondoljuk, hogy a fiatalok, az utókor számára mást is üzen egy-egy ilyen pillanat: példaképeket, példaértékű tetteket is állítunk eléjük.

Ebéd előtt a Jósavárosi Görög Katolikus Templomban szentmisén vettünk részt. Nyitott szívvel, a jézusi egység jegyében adtunk hálát, hogy találkozhattunk, beszélgethettünk, kapcsolatokat építhettünk, együttműködésünket elmélyíthettük Kárpát-medencei magyar testvéreinkkel.

Délután a Nyíregyháza Sóstó Aquarius Élményfürdőben tett látogatásunk tökéletes kikapcsolódást nyújtott minden korosztály számára.

Köszönet és hála a szervezőknek, akik lehetővé tették utazásunkat, tartalmas programokat kínáltak és biztosították ellátásunkat. További áldásos munkát kívánunk nekik, hogy a jövőben is gyümölcsöző legyen együttműködésünk.

Szejke Ottília, Simon Laura és Szejke Dóra beszámolója