Iskolán kívüli tevékenység

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum romántanárai, nevezetesen  Kaitar Roxana, Sas-Marinescu Adriana és Dicső Anikó, ebben az évben két alkalommal is  megszervezték Szokondon a tavaly igen sikeresnek bizonyult nyelvtábort. A júliusi és szeptemberi időszakban a gyerekeknek lehetőségük nyílt  játékos, kalandos, interaktív környezetben gyakorolni a román nyelvet. Az alternatív módszerek fontosságát és hasznosságát figyelembe véve, ebben a pragmatikus világban, a napokra és témákra lebontott kreatív foglalkozások célja az volt, hogy helyesen, megfelelően tudjunk kommunikálni román nyelven. Szabadon, játékosan, a tantervek korlátait félre téve.

Az egyhetes táborozás különböző tevékenységeket és témákat nyújtott a diákok számára. A kreativitás szabad teret élvezett és a csoportokban ügyeskedő diákoknak sokszínű tevékenységek terén kellett jeleskedniük. Jelen volt a nagylelkűség és az egymásra odafigyelés még a szabadidőben is.

 A „Szavak napján” nagy sikert aratott a Scrabble, keresztrejtvény, pantomim, és egy tábortérkép elkészítése, ami a térbeli intelligencia fejlesztésére összpontosult. A „Foglalkozások napján” a hetedikeseknek egy diákújság oldalát kellett megszerkeszteniük, míg az ötödikesek feladata képregény készítése volt, ihletet merítve kedvenc számítógépes játékukból. A legkisebbek a foglalkozások különböző  jellemzőiről beszélgettek. A specifikus műhelyek, tevékenységek, naponta 10 és 13 óra között zajlottak. A környékbeli dombokon tett séták igénybe vették a fizikai állóképességet, ennek ellenére az esti villanyoltás mindig túl korainak tűnt.

Nagy sikert élveztek a vetélkedők, drámajátékok, filmvetítések, közösségépítő tevékenységek és a többszörös intelligencia fejlesztő gyakorlatok, és nem utolsó sorban a sporttevékenységek: staféta, foci, rögby, zsinórlabda, röplabda, kosárlabda. Minden délután a gyerekek Szabó Tamás testnevelés tanár vezetésével élvezhették ezeket. Kedvencük volt a foci és a méta. Cosmin Matei rendező segítségével pedig diákjaink különböző önvédelmi gyakorlatokat sajátítottak el nagy érdeklődéssel. Természetesen a várva várt tábortűz sem maradt el, az idő kedvezett nekünk mindkét alkalommal amit a hagyományos éneklés fűszerezett gitár kíséretében.

A tábor szervezése nem csak az iskola román katedrájának köszönhető, hanem a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont vezetőségének és az Adsonatum Szülőegyesület támogatásának is, valamint a Szatmári Római Katolikus Püspökség, a G. M. Zamfirescu Művelődési Ház és a Városi Tanács közös erőfeszítéseként jöhetett létre. Úgy tűnhet, hogy sok áldozatot igényelt a tábor megvalósulása, de a gyermekek öröme, a jóleső fáradtság, a képzelet szárnyalása és a csokis gyerekszájak látványa volt a biztosíték a sikerre és a folytatásra 2017-ben is.

Végül úgy érzem, magyarázattal tartozom a cikk címét illetően: noha meghívottként a tábor tevékenységeinek csupán egy részét vezettem, egész évre magammal viszem a gyermekszívek melegségét, kíváncsiságát és örömét. Az volt a benyomásom, hogy én is résztvevő vagyok, aki új dolgokat tanul, és együttéreztem azokkal, akik számára ez lehetett az utolsó alkalom a részvételre.

Egy újabb meghívás reményében,

köszönettel, lect. dr. Raluca Sas-Marinescu