Versenyek

Idén április 22-24 között Kolozsváron, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban rendezték meg a magyar nyelvű Országos Ökumenikus Vallás Olimpia döntőjét, amelyre 108-an jutottunk tovább, VII-XII.-es diákok, az ország 13 megyéjéből.

A rendezvény csütörtökön délután kezdődött ünnepi megnyitóval az iskola Dávid Ferenc imatermében, melyet közös áhítat és a Református Kollégium diákkórusának gyönyörű előadása követett.

Pénteken délelőtt írtuk a dolgozatokat, majd amíg a tanárok javítottak, mi Kolozsvárral ismerkedtünk, melynek keretében bemutatták a felekezetek templomait: a római katolikus Szent Mihály templomot (ennek tornyára is feljutottunk), a nemrég felújított Farkas utcai református templomot, és a kollégium melletti unitárius templomot. Az est kulturális programja a Saul fia című Oszkár díjas film megtekintése volt, amely Molnár Levente színművésszel való beszélgetéssel zárult, aki maga is szerepelt a filmben.

Szombaton mi, katolikus diákok, a BBTE teológia karán szentmisén vettünk részt és ezt követte a díjátadás a Protestáns Teológia dísztermében. Előbb minden résztvevő, minden szervező és minden kísérő tanár elismerő oklevelet vett át.

Iskolánkat Czompa Renáta-Mónika X.osztályos tanuló (felkészítő tanár: Trepszker Erika SJC) és Kováts Álmos (felkészítő tanár: Baumli Bernadett) VII.osztályos tanuló képviseltük, és mindketten dicséretben részesültünk.

A verseny az ökumené jegyében zajlott, ezért a cél a megmérettetésen kívül egymás megismerése is volt, ami úgy gondolom, hogy sikerült.

Kováts Álmos