Rendezvények

2016. március 2-5. között került megrendezésre a tizenötödik ECHA (European Council for High Ability) Konferencia Tehetségek mozgásban címmel. Párhuzamosan a konferenciával szervezték meg a European Youth Summit rendezvényt, mely 14 és 18 év közötti tehetséges fiatalok számára alakult. A Templeton program keretén belül lehetőségem volt részt venni a két rendezvényen. A találkozó során több ország diákjai dolgoztak együtt, köztük Ausztria, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország és Magyarország is. A különböző országokban élő tanulókat vegyes csoportokba szervezték, és közösen készítettük el a tehetséges diákok okmányát. Minden csoport egy bizonyos témát kapott, nekünk a diszkriminációról szóló részt kellett megírnunk. Az a megtiszteltetés ért, hogy a csapatom munkáját én prezentálhattam angolul az ECHA Konferencia csütörtöki plénumán. Rengeteg munka és érdekes élmény fűződik az eseményhez, és mindez csak jobban megerősít abban, hogy a siker érdekében közös, nemzetközi, toleráns munkára van szükség.

Egy héttel később került sor az első magyar Junior Templeton Fellow-k avatására a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A Templeton programba 20.000 10 és 29 év közötti személy jelentkezett, és többkörös, komplex tesztekkel válogattak be összesen 315 fiatalt. Az első tesztet még ősszel töltöttem ki, azóta pedig rengeteg területen vizsgáltak, mint az intelligencia, munkamemória, szókincs, problémamegoldás, kreativitás vagy motiváció. Február első hetében Debrecenben részt vettem egy személyes interjún is. A kezdeményezéssel tehát már több hónapja foglalkozom, de az igazi kihívás csak most következik, hisz kezdetét vette a Magyar Templeton Program egyéves, személyre szabott tehetséggondozó szakasza. A programot olyan kiválóságok támogatják, mint a Magyar Tudományos Akadémia tagjai, kutatók, tudósok, egyetemi professzorok vagy az üzleti élet meghatározói figurái. Az év során lehetőségem lesz személyes mentorral dolgozni, saját írásokat publikálni, képzéseken, konferenciákon vagy kutatásban részt venni. Emellett számos más érdekes tevékenység is rendelkezésemre áll.

Nagy örömmel tölt el, hogy tagja lehetek ennek a programnak. Remélem, hogy az év során a személyes siker mellett a társadalmat is segíthetem, és egy valódi családként működő közösség tagja is lehetek.

Fábián Ármin, XI. A