Iskolán kívüli tevékenységRendezvények

2016. március 11-15. között a Budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium, valamint a Fazekas Mihály Gyakorlóiskola volt a házigazdája a 25-ik alkalommal megrendezett Nemzetközi Magyar Matematikaversenynek. Az idén a Kárpát-medence magyar lakta területeiről közel 250 középiskolás tanuló mérte össze a tudását. Szatmár megyét 6 diák, Baranyai István (10.o), Fogel Péter (11.o), Mali Imre, Kovács Patrik (12.o) a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból, Schefler Barna (11.o) és Schefler Gergő (12.o)  a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból és 3 kísérőtanár, Olosz Ferenc, Kovács Béla, Koczinger Éva képviselte.

A vendéglátók sok szép, színes programot állítottak össze. A  program szombaton délelőtt az elmúlt 25 év anyagait, emlékeit bemutató kiállítással kezdődött, melyet Pásztor Attila, a Fazekas Mihály igazgatója nyitott meg. Ezután a parlamenti látogatás következett, ahol a látogatók megcsodálhatták a felújított Parlamentet, ami sokak szerint a legszebb európai parlament, láthatták  Szent koronát,  beülhettek az egyik ülésterembe, ahol  Latorcai  János, az Országgyűlés alelnöke fogadta a népes csapatot. A parlamenti séta után a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Dr Lovász László, az Akadémia elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Kiss Gyöngyi, a Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatónője megnyitotta a versenyt. A közös fotózást és a vacsorát követően az Erkel Ferenc Színházban Verdi Aida című operaelőadásán vettek részt.

Vasárnap fél 10-től kezdődött a főprogram, a verseny, melyen 4 óra alatt 6 feladatot kellett a versenyzőknek megoldaniuk. Ezalatt a tanárok is ismerkedtek a feladatokkal. Délután minden évfolyam számára szakmai előadások voltak, eközben a tanárok javítottak.

Igyekezni kellett, mert a vacsora után várt minket egy dunai sétahajózás, bemutatták  Budapestet éjszakai kivilágításban.

A hétfő délelőtt kirándulásokkal telt: séta a belvárosban, a budai várban, a zsidó negyedben, budapesti körút, látogatás a Planetáriumban, a Csodák palotájában és a Szemlő-hegyi barlangban. A kirándulás során minden csoport megkoszorúzott egy-egy  1848-as emlékhelyet. Délután a RaM Colosseumban megtapsolhattuk a fazekasosok  diákszínjátszó körének Paul Porter Hajmeresztő  című krimi-komédiáját.

Kedd délelőtt a Fazekas Mihály Gyakorlóiskola dísztermében került sor az ünnepélyes díjkiosztóra, melyen közel 100 diákot díjaztak. A szatmáriak közül XI. osztályban Schefler Barna I. helyezést (felkészítő tanára Polcz Zita), Fogel Péter dícséretet szerzett (felkészítő tanára Kató Enikő). XII. osztályban I. helyezést ért el Schefler Gergő (felkészítő tanára Koczinger Éva). A versenyen 2 különdíjat is kiosztottak. Dr. Urbán János, a Berzsenyi D. Gomnázium egykori matematikatanára, a verseny egyik alapító tagja emlékére létrehozott díjat, egy magyarországi és egy külhoni diák kapta a szép megoldásokért. Külhoni diákként Schefler Barna vehette át ezt a díjat Dr. Urbán Jánosné tanárnőtől. A rendezvény Pásztor Attila,  a Fazekas M. iskola igazgatójának beszédével zárult.

A jövő évi, 26. NMMV házigazdája a szlovákiai Somorja város lesz.

A csatolt képen a rendezvényen részt vett Szatmár megyei csapat:

Schefler Barna, Schefler Gergő, Baranyai István Dávid, Mali Imre Gergely, Kovács Patrik, Fogel Péter tanulók, valamint Koczinger Éva, Kovács Béla és Olosz Ferenc tanárok