Versenyek

26. alkalommal került megrendezésre a hepehupás Szilágyságban, Zilahon az Erdélyi Magyar Matematika Verseny, mely minden évben tökéletes lehetőséget nyújt a fiatal matematikakedvelők találkozására, ismerkedésére és megmérettetésére. A rangos rendezvényre, melyet a Silvania Főgimnázium és a Wesselényi Református Kollégium szervezett a helyi Tanfelügyelőség és Tanács segítségével, február 11-14. között került sor.

Szatmár megyét 12 gimnazista diák képviselte, két felvigyázó tanárral kiegészülve. A csapat csütörtök délután érkezett meg Zilahra és a Gheorghe Sincai Pedagógiai Líceum bentlakásába került elszállásolásra. Bár a körülmények nem voltak éppen ideálisak, de a jó hangulatot ez sem sikerült megtörje. Este 6 órától került sor a megnyitóra, melyen a Ladik együttes koncertjét és több beszédet követően Dr. Bencze Mihály, a verseny szellemi atyja, megnyitotta a megmérettetést.

Az első fordulóra pénteken reggel 9-től, a Silvania Főgimnáziumban került sor. Ennek a feladatai nagyrészt az iskolai tananyagban gyökereztek, nehézségi szintjük, talán a X. osztályén kívül, megfelelőnek bizonyult arra, hogy megkülönböztesse az igazán felkészülteket a kevésbé szorgalmasoktól. Délután városnézés, este táncház várta a fiatalokat, de sokan inkább a pihenést vagy az ismétlést választották.

Szombaton, a második fordulóban inkább logikai, gondolkodósabb feladatok kerültek terítékre. Ezek már valamennyire nehezebbnek bizonyultak, de a sikerélmény elérésére is volt lehetőség.

Délután az érdeklődők megnézhették a zsibói botanikus kertet. A versenyélményt tovább fokozta a délutáni feladatmegoldás és az esti, eredmények kifüggesztése utáni pontszámítás és fellebezés. Az éjszaka már egyértelműen a szórakozásról és a pihenésről, kikapcsolódásról szólt, a helyiek bulit is szerveztek diákoknak.

Az eredményhirdetésdetésre vasárnap 10 órától, a polgármesteri hivatal tükörtermében került sor. Néhány művészeti produkció utan a bizottság kiosztotta a miniszteri- és az EMMV-díjakat, és különdíjban részesítették az első- és második forduló legjobbjait.

A megyénket képviselő diákok kiemelkedő eredményeket értek el:

– X. osztály: Baranyai István, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, tanára Cziprok András, EMMV dicséret

– XI. osztály: Schefler Barna, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, tanára Polcz Zita, Minisztériumi I.díj, EMMV I. díj, Különdíj

                      Fogel Péter, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, tanára Kató Enikő, EMMV dicséret

-XII. osztály: Schefler Gergő, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, tanára Koczinger Éva, , Minisztériumi I.díj, EMMV I. díj, Különdíj

Kovács Patrik, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, tanára Ványi Emese, Minisztériumi III.díj, EMMV II.díj

Mali Imre Kölcsey Ferenc Főgimnázium, tanára Ványi Emese, EMMV dicséret

Az EMMV-díjakban részesült diákok részvételt nyertek a márciusban Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Magyar Matematika Versenyre, mely Romániában is a tanügyminisztérium által hivatalosan elismert. Megyénket így 6 diák fogja képviselni. Reméljük onnan is hasonlóan szép eredményekkel és élményekkel térnek majd vissza.