Iskolán kívüli tevékenység

A Rákóczi Szövetség 1989-ben a határon túl kisebbségben élő magyarság védelme érdekében alakult, mára pedig már több, mint 18 ezer tagot számlál. A Szövetség programtervének része egy őszi kirándulás, amely idén sem maradt el, szeptember 25-27 között került rá sor.

Iskolánk is élt a lehetőséggel, öt diák és egy kísérő tanár vágott neki az útnak.

Első állomásunk Nagyszalonta volt. Emlékmúzeum, iskolaközpont, mind-mind Arany János nevét viselik, elvégre a város szülötte.

Ezek megtekintése után Arad felé vettük az irányt. Kalandozásunk során nem kerülték el a figyelmünket az aradi vértanúk emlékét őrző szobrok, táblák, amelyek előtt mi is leróttuk tiszteletünket. Ez a város azonban nemcsak erről szólt, hanem a szórakozásról is, ugyanis péntek este Edda koncertet hallgathattunk.

Szombat délelőtt egy hosszabb buszozás után megérkeztünk a világosi fegyverletétel helyszínére, valamint bekukkantottunk a Bohus kastély rejtelmeibe.

Ezt követően a máriaradnai kegytemplomot csodáltuk meg, ahol sok érdekes ténnyel bombázták tudatunk, például azzal, hogy már 1732-ben is jártak erre zarándokok Mária segítségét kérni.

A szombati nap utolsó állomása a csodálatos Temesvár volt, amelynek felfedezését már aznap este elkezdtük, majd vasárnap délelőtt folytattuk, hiszen igazi kultúrabomba az a város!

Dél körül indultunk haza, és mindannyian úgy éreztük, hogy sok kellemes emlékkel, új barátsággal lettünk gazdagabbak.

Bízom benne, hogy mindez a kezdet volt, s még sok ehhez hasonló tartalmas hétvégét szervez a Rákóczi Szövetség a határon innen és túl élő magyarok számára.

Gordán Dalma, XI.B osztály