Leki élet

Az előző év tapasztalatára építve, iskolánk spirituálisa, Miklós Claudiu SJ szerzetes idén is megszervezte a „Húsvéti Misszió”-t. Ez a missziós program egy meghívás volt a fiatalok számára azzal a céllal, hogy elmélyíthessék a húsvéti misztériumra épülő hitüket. Azt volt a vágy, hogy ez a hit ne csak egy elméleti tudás legyen, hanem egy gyakorlati tapasztalat is, amely megérinti a teljes embert.

A meghívásra több mint 30 fiatal válaszolt az ország minden tájáról. Ők voltak azok, akik e hét alatt részt vettek a Szatmárnémetiben és környékén már aktív szociális tevékenységeket végző Hans Lindner Alapítvány projektjeiben. Az egyik projekt a GoStart volt, amelynek keretén belül egy olyan agyagkemencét építettek, amelyben majd kenyeret süthetnek a rászoruló családok. A második projekt a Periféria, ahol szociálisan hátrányos helyzetű fiatal anyukákkal együtt főztek, valamint a gyerekekkel foglalkoztak. A harmadik projekt pedig a Reménysugár program, amely rákos beteg gyermekekkel és családjaikkal foglalkozik. Ezen belül egy rászoruló család lakását segítettek felújítani a fiatalok. A hét során a „Satul de lut” egyesülettel is együtt dolgoztak, akik olyan ökologikus házakat építenek, amelyekben jól tanuló hátrányos helyzetű gyerekek táborozhatnak. Egy kisebb fiú csapat az onkológia osztályra járt be és a börtönben is tevékenykedett ez idő alatt.

A mindennapok szerves része volt a reggeli impulzus, amely egy lelki töltetet adott a napnak. Ezt követte a napi munka, majd a délutáni műhelymunkák, amelyeket a Nagyszeben környékén élő „Elijah” projektben résztvevő roma fiatalok tartottak. A műhelyek célja a szociális érzékennyé tétel volt. A napi szentmisék segítettek a hálaadásban, míg a MAGIS kiértékelő körökben a fiatalok megoszthatták egymással a napi nehézségeiket és örömeiket. A háromnapi munka után egy lelki nap következett Erdődhegyen, amely segített a megélteket elmélyíteni. Így a misszió nem merült ki a fizikai munkában és a közösségi tevékenységekben, hanem segített a tapasztalatokat beépíteni a fiatalok hitéletébe.

A program záróakkordja nem is lehetett más, mint a szentmise a szatmárnémeti jezsuita templomban. Az üzenet az volt, hogy a feltámadás örömhírét, ha az valóban megérintett és bennünk él már nem lehet többé bezárni és elrejteni. Az a természete, hogy túlcsordul és kéri, hogy adják tovább, mindenki a maga közösségében, a maga helyén, kint a világban.

Kovács Blanka