Rendezvények

2014. december 17-én díjazták a román Parlament épületében a nemzetközi tantárgyversenyeken az előző tanévben kimagasló eredményeket elért tanulókat, valamint tanáraikat és iskolájukat.

Szatmár megye négy iskolájából kilenc diák és hat tanár kapott meghívót az elismerő díjátadó gálára. A Nemzetközi Magyar Matematika versenyen díjazott tanulók: Fógel Péter (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, igazgató: Pataki Enikő, felkészítő tanár: Kató Enikő), Boros Csaba, Boros Zoltán, Schefler Barna, Schefler Gergő, Tempfli Levente (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, igazgató: Ádámkó István Csaba, felkészítő tanárok: Koczinger Éva, Polcz Zita, Kovács Béla), Beiland Arnold (Nagykárolyi Elméleti Líceum, igazgató: Zsidó Sándor, felkészítő tanár: Gaskó Gabriella), Baranyai István Dávid (10-es számú Általános Iskola, igazgató: Pataki Zoltán, felkészítő tanár: Kacsó Zsuzsánna). Az Apáczai Csere János Magyar Nyelv, Irodalom és Kultúra Nemzetközi Tantárgyversenyen díjazott lett Kovács Péter Zoltán (Nagykárolyi Elméleti Líceum, igazgató: Zsidó Sándor, felkészítő tanár: Szabó Csilla).

A szatmári csapattal kedden délután indultunk el, szerda reggel érkeztünk meg Bukarestbe. Reggeli után érkezett meg az autó, amely a vasútállomásról elvitt minket a Parlamentig. Ott az ország különböző megyéiből érkezettek sora fogadott, amely arra várt, hogy a kötelező biztonsági vizsgálaton átesve beléphessen a Parlament termeibe, pontosabban a C. A. Rosetti terembe, amely a gála helyszínéül szolgált. Még az előtérben találkoztunk nagykárolyi barátainkkal is. Fél tizenkettőkor kezdődött el a több mint két órán át tartó esemény, melynek megnyitásaként köszöntő beszédet mondott Remus Pricopie volt tanügyminiszter, aki e beszéd keretében üdvözölte utódját, Sorin Cîmpeanut.

A díjazottak a megyék ábécé sorrendjében léptek az emelvényre, ahol átvehették az elismerő oklevelet valamint a pénzbeli jutalmat is. Sorban szólították az iskolákat, megnevezve igazgatóikat, díjazott diákokat és felkészítő tanáraikat.

Az ünnepélyes díjátadó után  Szatmár megye elöljárói Erdei D. István és Kereskényi Gábor parlamenti képviselők, valamint Pataki Csaba szenátor meghívására ebédelhettünk az épület étkezdéjében. Ezek után kedélyes idegenvezetésben lehetett részünk, hiszen ők voltak azok, akik bepillantást engedtek számunkra a turisták szemei elől rejtve maradt helyekre is, többek között a Parlament tetején lévő nyitott teraszra, ahol nagyszerű látvány tárult a szemünk elé, Bukarest körképe a magasból.

Így hát nem csak a minisztériumi díjátadón vehettünk részt, hanem különleges élményekkel is gazdagodtunk. Köszönjük még egyszer ezt a rendkívüli napot.