Rendezvények

Október 22-én reggel, fekete-fehér ünneplőben elindult a Hám János Líceum Rákóczi Szövetség által támogatott 26 fős csapata Nyíregyházára, a Szent Imre Katolikus Gimnáziumba, hogy ott emlékezzen meg az 1956-os forradalomról.

Mire megérkeztünk, az iskola hatalmas dísztermében már összegyűltek a helybéli diákok és tanárok, valamint a Kárpátaljáról érkező kis csapat tagjai. Együtt néztük meg az ünnepi műsort. Az igazgatóság köszöntőjét Maskulik Dávid diákunk szavalata követte. A házigazda iskola tanulóinak műsora nagyon érdekes volt, hiszen egyidejűleg jelent meg előttünk a színpadon a jelen és a múlt. Az előadás után Nyíregyháza központjának műemlékeit tekinthettük meg az iskola tanárainak kíséretében. Idegenvezetőnk, Kaszásné Tóth Judit igazgatóhelyettes az épületek történelmi és művészi értékeire egyaránt felhívta a figyelmünket. Több köztéri szobrot is megkoszorúztunk, fejet hajtva ezáltal a múlt hősei előtt. Ebéd után Szabolcs községbe utaztunk, itt töltöttük a délután hátralevő részét. Megismerhettük a földvár és a középkori templom történetét. Este az iskola bentlakásában szállásoltak el bennünket, hogy kipihenjük a mozgalmas napot.

Másnap Máriapócsra utaztunk. Itt a kegytemplomban a Mária-kegyhely csodájáról meséltek nekünk, majd a bazilita kolostorban megnézhettük a település helytörténeti kiállítását. Innen utunk Laskodra vezetett az Árpád-kori templomba, majd a „Rákóczi szabadságharc emlékei” címmel megtekintettük Vaján, a Vay Ádám Múzeum kiállítását II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelemről és támogatóiról. A múzeum gyönyörű udvaráról a három csapat hazautazott.
Nagyon tartalmas másfél napunk volt, melyben elsősorban a nemzet hőseinek tisztelegtünk.