Iskolán kívüli tevékenység

A kirándulás 2014. október 15-én kezdődött. A Hám János Líceum diákjai lelkesen és izgatottan várták az indulást, majd kezdetét vette az utazás.

Első programunk az érdi Földrajzi Múzeum látogatása volt, ahol megtekinthettük többek között az első földgömböket valamint a híres magyar utazók – Kőrösi Csoma Sándor, Vámbéry Ármin – felfedezéseit dokumentáló kiállítást.

Ezután megismerkedtünk a vendéglátó családokkal, majd a nap többi részét velük töltöttük.

Másnap Esztergom városát kerestük fel az érdi diákokkal együtt. Az érdi iskola spirituálisa, egykori esztergomi diák lévén, igazán élményszerűvé varázsolta a városnézést. Érdekes történeteket hallhattunk az egyes látnivalók kapcsán. Utunkat a bazilika megtekintésével folytattuk: megismertük annak stílusbeli értékeit, történelmi hátterét. Többek között megtudtuk, hogy iskolánk névadója, Hám János, itt volt érsek, mielőtt Szatmárra került.

Visegrádi séta következett és a várva várt bobozás fokozta az élményeket. Délután élményekkel teli napunkról beszélgetve, jókedvvel tértünk vissza Érdre.

Péntek reggel együtt emlékeztünk az 1956-os hősökre, egy kis műsort adtunk elő az érdi 56-os emlékmű előtt.

Programunk a budapesti Tropicarium megtekintésével zárult, ahol alkalmunk volt igazán a trópusokon érezhetni magunkat, kalandvágyó turisták búvárkodását figyelni, cápák, ráják, egzotikus halak és növényzet között.

Az élményszerű és tartalmas 3 nap után elbúcsúztunk vendéglátóinktól és hazatértünk abban a reményben, hogy tavasszal ismét találkozhatunk az érdi Marianum iskola diákjaival és tanáraival Szatmárnémetiben.

Köszönjük a sok kalandot és a kiránduláson való részvétel lehetőségét a szervezőknek.

Finta Fekete Eszter, Kása Baumli Dávid, osztályos diákok