Iskolán kívüli tevékenység

Még azok a szülők is izgatottan várták az október 4-5-i közösségépítő hétvégét, akik korábban már voltak hasonló családi összejöveteleken az erdődhegyi Helga Winter házban. A szülők egy része már találkoztunk a osztályértekezleteken, de mindez csak felületes ismerkedés, jobbára még egymás nevét sem tudtuk.

Ezekkel a gondolatokkal mentünk a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum előkészítő osztályába járó diákok szülei Erdődhegyre, ahol Krányák Jusztina tanitónő mosolya fogadott mindannyiunkat. Az eddig ismert vagy ismeretlen arcokhoz neveket párosítottunk, régi ismrősök ismét találkoztunk, így pillanatok alatt feloldódott a hangulat.

A rövid “terepszemle” után a gyerekek Nelli nénivel elvonultak kézimunkázni, míg a felnőttek ismerkedős programra gyűltünk össze. Frigy Szabolcs iskolai tanácsadó magyarázta el a közösségépítő hétvége jelentőségét, majd különleges bemutatkozási kör következett: a feleség a férjét, a férj a feleségét kellett bemutassa úgy, hogy a foglalkozására jellemző mozdulatot kellett eljátszon. Természetesen derültséget eredményezett a játékos prezentálás, ami megadta az alaphangulatot a további programoknak. A családok kiscsoportos megbeszélés során azt is megbeszéltük, hogy miért választottuk gyermekeiknek a Hám János iskolát, mit várunk ettől az iskolától és oktatóitól, illetve mit tudunk mi hozzá tenni ahhoz, hogy a gyermekeik jól érezzék magukat. Egybehangzó vélemény volt, hogy a vallásos nevelés és minőségi oktatás sokat nyomott a latban az iskolaválasztáskor, de a családias hangulat, a közösségi élet is vonzó volt. Mindezek megvalósítását várjuk el az iskola oktatóitól. Ugyanakkor a szülők részéről is megfogalmazodtak ötlettek, miként lehetne érdekessé, változatossá tenni a gyerekeink tanévét: biciklitúra, osztálydíszítés, adventi koszorú közös készítése, vívóterem-látogatás, gyermekvédelmi intézet látogatása, telekommunikációs cég látogatása, újságszerkesztőség látogatása csak néhány azon ötletek közül, amelyek elhangzottak szombaton.

Néhány “összerázódó” játék és pihenő után a lelki táplálékot is megkaptuk. Miklós Claudiu spirituális tartott szentmisét, a prédikációjában pedig a kapcsolatteremtésről, boldogságról és örömről beszélt. “Mindig nevessetek, és akkor a mellettetek levő is boldog lesz” – mondta a spiri. A tanácsát mindenki megfogadta, ugyanis a folytatásban kiváló volt a hangulat. Kezdődött a sütés, egy-két szőlő-, alma-, szilva vagy malátalé is elfogyasztára került, a vacsora után pedig a tábortűzet is meggyújtottuk.

A jó hangulatú első nap után vasárnap reggel kellemes meglepetéssel várt néhány szorgos anyuka: fánkot készítettek, ipari mennyiségben. Ez kellő energiát adott az apukáknak, hogy nekilássanak a bográcsos leves elkészítéséhez.

Sajnos a meteorológusok által ígért jó idő még késett sőt, az eső is eleredt. Így a tervezett túrázás helyett a tető alá menekült mindenki. A tanító néni a gyerekekkel játszott odabent, közben a szülők az élettapasztalataikat osztották meg egymással. A leves is nagyon ízletes lett, és már a nap is kisütött. De már indulni kellett haza. Immár ismerősként, talán barátként ráztunk kezet és búcsúztunk egymástól, nevén szólítottuk szülőtársainkat. Vagyis a közösségépítő hétvége elérte a célját, már csak a folytatásra várunk, hiszen a Hám János líceumot e közvetlen, családias hangulat, a közösségszelem teszi egyedivé.

Pesek Attila