Versenyek

„Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.”
Kodály Zoltán

Szombaton, 2013. november 16-án, várakozásteljesen lépdeltem az iskolám felé, ahol megrendezésre került az Egyházzenei Énekverseny. Belépve a díszterembe azonnal felmelegedtem a csillogó szemek látványától, a zsibongástól. Körülölelt a sok gyerek, fiatal nevetése.

Elkezdődött az V-VIII osztályosok versenye: minden csapat elénekelt egy klasszikus egyházi éneket, majd fel kellett ismerniük egy népénekből lejátszott dallamfoszlányt (ez sikerült is több-kevesebb sikerrel) valamint eljátszottak egy általuk választott, vallásos témájú számot. Hát, mit mondjak, nagyon változatos volt a megmérettetés palettája: láttam meglepően jó és kevésbé sikeres produkciókat is. De azt hiszem, senkit sem törtek le nagyon a kritikák. Bevallom, számomra nagyon jó érzés volt a zenekar tagjaként a színpadra állni, kedvem lett volna megállás nélkül mosolyogni, ami ugye fuvolázás közben elég nehéz. Annak ellenére, hogy a zsűri valamilyen oknál fogva egyik csapatnak dicséretet, a másiknak harmadik díjat adott, holott egyforma volt a pontszámuk, végül is jó élmények maradtak bennem, hisz a Hám Jánosos diákok elnyerték az első négy helyet.

Első hely:
Mekker Vivien – VII. o.
Pheifer Melany – VII. o.
Scheitli Krisztina – VII. o.
Szilágyi Eszter – VIII. o
4X10 = 40 pont

Második hely:
Makranczi Lilla – VI.B o.
Nagy Janka – VI.B o.
Pink Jenifer – VI.B o.
Tallián Anna – VI.B o.
10+10+10+9,75 = 39,75 pont

Harmadik hely:
Jánk Péter – VI.B o.
Mares Imre – VI.B o.
Nagy Zsolt – VI.B o.
Szabó-Thalmeiner Bence – VI.B o.
10+10+9,75+9,75 = 39,50 pont

Dicséret:
Gerényi Máté – VI.B o.
Ilonczai Dávid – VI.B o.
Roszpapa Krisztián – VI.B o.
Szejke Máté – VI.B o.
Szilágyi Máté – VI.B o.
10+10+10+9.50 = 39,50 pont
A IX-XII-es diákok versenye jócskán belenyúlt a délutánba, ennek ellenére jó hangulatban kezdődött el. Izgalomtól remegő hangon énekeltük el „Az Úristent magasztalom…” című éneket, a verseny ezévi himnuszát. A mi feladatunk is megegyezett a kicsikével, habár nehezebb énekeket kaptunk, de ennyi belefért.

A produkciók értékelését hallva azonban picit letört a lelkesedésem, hisz a zsűri sokkal szigorúbban értékelt, mint a kicsiknél, sokan kaptak negatív kritikát. Erre őszintén nem igazán számítottam, hiszen a „négy mentor” néhol nem a legdiplomatikusabb formában hozta a versenyzők tudomására nemtetszését. A mi csoportunk is kapott ilyen „építő bírálatot” és bennem maradt egy kis keserű szájíz. De ezt szerencsésen kompenzálta a megszerzett második hely és a májusi ajándék kirándulás.
Mindent összevetve, szerintem senki sem bánta meg a gyakorlásra szánt időt!

A két második helyezett csapat:

Gerényi Dalma – X.B o.
Lepedus Orsolya – X.B o.
Mares Eszter – X.B o.
Paulik Réka – XII.A o.

És
Jeremiás Vivien – IX.A
Fülöp Alpár – IX.A
Lepedus Károly – IX.A

Mares Eszter – X.B