Versenyek


2013. május 24-26 között IX. alkalommal rendezték meg a „Barangolás az EU”-ban elnevezésű általános műveltségi vetélkedőt. A verseny célja az EU lényegének, rövid történetének, jelképeinek, tagállamainak, sokszínűségének elsajátítása, multikulturalitásának megismertetése a III. és IV. osztályos gyermeki kiváncsiságnak megfelelően. A tananyag elsajátítása által a diákok megismerik az egyes tagállamok értékeit, fontosságát, illetve saját értékeink megbecsülésére nevel. A felkészülés folyamán a tanulók látóköre bővül, hisz földrajzi, történelmi és kulturális alapismeretekre tesznek szert.

A verseny két fordulóból áll, első körben egy pályázatot kell beküldeni a kiírásnak megfelelően postai úton, ez jelenti a megyei szakaszt. Az idei kiírásra a versenyzőknek egy plakátot kellett készíteniük Londonról, majd bemutatniuk saját városukat, egy adatlapot készíteniük az Európai Únióról és végül egy fogalmazást írniuk „Azért vagyunk a világban, hogy valahol otthon legyünk benne”.

Az első forduló eredményeként megyénkből két csapat jutott tovább az országos döntőre, mindkettő a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból, első helyen a IV.-es „Friends” csapat – Cuculeanu Daniel, Cuculeanu Cristian és Koncz Balázs, illetve második helyen a  III. osztályos „MBA Friends” csapat – Fehér Anna, Gádoros Mátyás és Szabó Boglárka.

Az országos döntőt május 24 – 26 között rendezték Nagyváradon, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, melyen 13 csapat vett részt Erdély különböző településeiről. A vetélkedőn a diákok bizonyíthatták, hogy mit tudnak Európa orsszágairól (népeiről, kultúrájukról, szokásaikról, hagyományaikról, nevezetességeikről és hírességeikről) játékos feladatok megoldásával.

A próbák és az eredményhírdetés között egy élménydús városlátogatásra került sor, elsőként a Szent László Bazilikát csodálhatták meg a versenyzők és kísérőik, majd a város néhány nevezetes helyét tekinthették meg.

A két szatmári csapat vidáman térhetett haza a versenyről, hisz a IV.-esek csapata Tompos Urbán Klára tanítónő felkészítésével: Cuculeanu Daniel, Cuculeanu Cristian és Koncz Balázs a második helyen, míg a III.-osok csapata Krányák Jusztina felkészítésével: Fehér Anna, Gádoros Mátyás és Szabó Boglárka a harmadik helyen zárta a versenyt.

Amint a zsűri elnöke – Pető Csilla –  kiértékelő beszédében megjegyezte, mint minden verseny alkalmával elmondható, hogy „a résztvevők, függetlenül helyezésüktől nyertesei a versenynek, hisz mindaz a tudás, amit felhalmoztak európa országairól életük során csak előnyükre válhat és sok felnőttet lepipálhatnának ismereteikkel.”