Iskolán kívüli tevékenység

Május 17-én, pénteken a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a szatmárnémeti Mircea Eliade Általános Iskola és a szatmárnémeti dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola IV. osztályos diákjai Tompos-Urbán Klára, Román Melinda és Kováts Éva tanítónők, illetve Kovács Imre szervezésével háromnapos kiránduláson vehettünk részt.

Az első megállónk Nagyváradon volt, ahol megnéztük a Szent László bazilikát, valamint Szent László, a város alapítójának megőrzött ereklyéit. Utunk innen Déva irányába vezetett, de azelőtt még megtekintettük a Medve barlangot is. Itt, 1700-1800-as években egy súlyos baleset következtében, a barlang bejárata beomlott és közel 140 medve pusztult el. A több száz méter mélyben ejtett sétánk közben az idegenvezetőnk még sok érdekes dolgot mesélt a barlangról. Késő délután megérkeztünk Dévára, ahol a Téglás Gábor Elméleti Líceum bentlakásában lettünk elszállásolva. A fiúk fociztak egyet, majd vacsora után lefeküdtünk, kipihentük az első nap utazásának a fáradalmait. Tudtuk, hogy a következő nap is sok élményben lesz részünk.

A második nap ismét buszra szálltunk és első utunk Gyulafehérvárra vezetett. Meglátogattuk a várat, amelynek az udvarában található a gótikus stílusban épült Szent Mihály székesegyház. Rövid látogatást tettünk a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán, majd továbbutaztunk, ezúttal Vajdahunyad volt az „állomás”. Az impozáns vár udvarán láthattuk azt a kutat, amelyet a törökök Szilágyi Erzsébet, Hunyadi János felesége kérésére ástak. Innen visszautaztunk Dévára, ekkor „megmásztuk” a Várhegyet, hogy megtekintsük a már romos állapotban levő vár maradványait is. Este ismét sportoltunk egy kicsit, majd nyugovóra tértünk, a harmadik nap pedig indultunk haza.

Útközben még sok helyen megálltunk: a tordai sóbányába mentünk le, majd Kolozsváron a főtéren, Mátyás király szobránál pihentük egy kiadós ebéd után. A gótikus stílusban épült Szent Mihály templomot is megtekintettük Kolozsváron, majd továbbutaztunk, egészen Zsibóig, ahol megcsodáltuk a botanikus kertet. Ez a kirándulás egy felejthetetlen élmény marad számomra és biztos vagyok benne, hogy az osztálytársaim és a résztvevő diákok számára is.

Pesek Adrien, IV. osztály