Rendhagyó módon emlékezhettünk meg idén az 1956-os magyar forradalomról néhány diáktársammal: a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjaival közös ünnepi műsort mutattunk be testvériskolánk diák- és tanárközösségének. Közös ünneplésünk a Rákóczi Szövetség támogatásásval valósult meg.

Örömmel vállaltuk, hogy részt veszünk ezen a rendezvényen, itthon lelkiismeretesen készültünk a közös fellépésre, és izgatottan vártuk a kirándulásnak is nevezhető látogatást.

Megérkezésünkkor nemcsak az iskola különös, erődítményszerű épületegyüttese bűvölt el minket, hanem a figyelmes, barátságos fogadtatás is vendéglátóink részéről. Úti fáradalmainkat és izgatottságunkat némiképp oldotta a drámateremben elfogyasztott tea, a sütemények és a bátorító szavak, ám kicsit mégis feszültek voltunk a miskolci diákokkal tartott egyetlen közös próba előtt. Bebizonyosodott azonban, hogy a félórás főpróbánál nem is kellett több, hiszen az előadás csodásra sikeredett, olyan volt, mintha egy régóta összeszokott csapat állt volna színpadra. Felemelő élmény volt miskolci diáktársainkkal közösen tisztelegni énekkel, verssel a magyar közelmúlt legbátrabb és legmegrendítőbb történelmi pillanata előtt. Örömmel fogadtuk vendéglátóink dicsérő szavait, és mi is hálásan köszöntük meg a lehetőséget, hogy együtt ünnepelhettünk.

További közös ünneplések reményében vettünk búcsút miskolci barátainktól, majd útnak eredtünk Diósgyőr felé, ahol a híres-nevezetes várba tekinthettünk be, melyhez Nagy Lajos király neve fűződik. A panoptikum, a kitömött vadállat kiállítás és az éremverde mellett megcsodálhattuk az egész tájat, hiszen a vár egyik bástyájából gyönyörű látkép tárult elénk.

Bár csak egy napot tölthettünk együtt, sok szép élménnyel és maradandó emlékekkel gazdagodva tértünk haza.

Gerzsenyi Tímea, X.B osztályos diák