Köztudott tény, hogy a mozgás endorfint, hétköznapi nevén boldogsághormont szabadít fel. Talán ez ösztönözte arra a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tanár-, diák- és szülőközösségét, hogy szombatjukat a sportolásnak áldozzák.  2012. szeptember 22-én lehetőségem nyílt arra, hogy diáktársaimmal valamint egy bátor apukákból összeállt focicsapattal együtt én is részt vegyek testvériskolánk Sportnapján.

A kora reggeli indulás kissé megpecsételte az odavezető út hangulatát, de azért mindnyájan kíváncsian vártuk, hogy milyen újdonságokat nyújt az előttünk álló nap. Érkezésünkkor meglepő látvány fogadott minket. Bár sportolni jöttünk, először mégis a bográcsokból áradó finom illatok csapták meg orrunkat, ugyanis míg a mozogni vágyók a különböző játékokban vettek részt, addig a kevésbé energikusak az ebédről gondoskodtak.

Némi készülődés után kis csapatunk is nekivágott a változatos programok felfedezésének. A megszokott játékok (kosárlabda, foci, staféta, asztalitenisz) mellett új játékokkal is megismerkedtünk, például a zsinórlabdával. Igyekeztünk aktív résztvevők lenni és bekapcsolódni a versenyekbe.

Bár itt a szórakozásé volt a főszerep, azért büszkék vagyunk arra, hogy néhány játékot sikerült megnyernünk. A focipályán elsöprő fölénnyel győzedelmeskedett a szülők csapata, de a fiúk is bizonyították tudásukat, hiszen megnyerték a 9-12. osztályosok között zajló vetélkedőt. Korn Roland egyéniben is bizonyított, mivel ő volt az egyetlen, aki ötből öt büntetőrúgást értékesített, és ezzel a teljesítménnyel megnyerte a párbajt. Nemcsak fociban diadalmaskodtak iskolánk diákjai, hiszen az 5-8. osztályos fiúk kategóriájában a Streetball bajnokság nyertesei lettünk.

Számomra lehetetlen volt átlátni a számtalan helyszínen zajló eseményeket, de talán ez nem is fontos. A lényeg az, hogy mindenki megtalálta a neki megfelelő programot és jól érezte magát, hiszen ebben a kaotikus zűrzavarban mindnyájunknak mosoly ragyogott az arcán. A Sportnapon amellett, hogy tömegeket sikerült megmozgatni és ezáltal az egészséges életmód felé terelni, sikerült a diákokat, tanárokat és szülőket is közelebb hozni egymáshoz, mivel az együtt megélt élmények kovácsolják össze igazán a közösséget.

Krányák Dóra, XII. B osztályos diák