,,Ha május, akkor érdi testvériskola’’,  akár így is kezdődhetne a beszámoló, hiszen immár nyolcadik éve szinte menetrendszerűen májusban vendégül látja a Hám János Iskolaközpont az érdi Marianum Általános Iskola diákjait és tanárait. Idén sem történt ez másképpen, így 2012. május 8 -11 között a két iskola diákjai és tanárai (36 fő) ismét együtt  tölthettek néhány napot  s közös programokon vehettek részt.

Az érdi diákok  vendéglátóikkal töltötték az első délutánt, másnap pedig a felújított erdődi várat útba ejtve, az erdődhegyi Helga Winter házban iskolánk spirituálisa, Miklós Claudiu SJ és Frigy Szabolcs tanár úr közös  játékos foglalkozást szervezett a kis csapatnak.

Csütörtökön, május 10-én reggel izgatottan gyülekezett a csapat, s kezdetét vette a várva-várt kirándulás Gyulafehérvárra, Kolozsvárt érintve. Már itt elkezdődött a nagy kaland, hiszen az eddig csak történelem- vagy magyar irodalom könyvekből ismert nagyjaink sírjánál jártunk a Házsongárdi temebőben, ellátogattunk igazságos Mátyás királyunk szülőházához, fényképezkedtünk Fadrusz János méltán híres Mátyás szobránál, s meglátogattuk a Szent Mihály templom mellett a Ferencesek templomát is. A Farkas utcai templomban érdekes előadást hallgattunk a Mátyás király alapította templom történetéről. Eljutottunk a Báthory Gimnáziumhoz (egykori piarista rendház és gimnázium), az Unitárius Brassai Sámuel Gimnáziumhoz, a Sapientia Egyetemhez (Bocskai István fejedelem szülőháza), valamint a Babes-Bolyai Tudományegyetemhez is. Sok élménnyel gazdagabban folytattuk utunkat, s egy gyönyörű barokk templom szomszédságában épült, bolgár szerzetesek által alapított kolostorban szálltunk meg Alvincen.

Másnap reggel utaztunk Gyulafehérvárra, ahol előbb a híres Batthyaneum könyvritkaságaiba nyerhettünk betekintést, közöttük is a leghíresebb az Aranylegendárium  és a Gyulafehérvári-sorok néven ismert harmadik legrégebbi magyar nyelvemlék. Ezután érdekes és hangulatos városnézésben volt részünk, Ft. Köllő Tibor atya mutatta be a helység nevezetességeit, s kalauzolt végig a városon, a román stílusú három hajós gyönyörű Székesegyházon, melynek kriptájában alkalmunk volt boldog emlékű Márton Áron püspök úr sírjánál imádkozni. A diákokkal együtt meghatottan álltunk Hunyadi János és László sírjánál, valamint Izabella királynénak és János Zsigmond, Erdély első fejedelmének szarkofágjánál. Sétánkat a Teológia és Püspökség épületénél fejeztük be, ahol meglepetésünkre és nem kis örömünkre ismerős arcokat láttunk: iskolánk jelenlegi és volt diákjait, akik közül többen is teológiai hallgatók. Ebéd után még megnéztük a 9o éve épített ortodox koronázó katedrálist.

A kellemesen fárasztó nap délutánján búcsút vettünk egymástól, s mindkét csapat hazaindult. Bár hosszú volt az út, volt elég élmény, amin gondolkodni lehetett, emlékezni, s tervezni a következő találkozást.