A Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont meghívására Szatmárnémetibe látogat a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium több mint nyolcvan fős Magis kórusa, amely Iváncsits Tamás zenés színdarabját, a Damaszkuszt adja elő. 2012. április 2-án 19 órától iskolánk közönsége is megtekintheti az előadást az Északi Színház nagytermében.
Ezév májusában kerül sor a Láncos-templom mögötti Rákóczi-szobor felavatására. A Hám János Iskolaközpont és a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium az előadásra befolyt összeggel kívánja támogatni ezt az emlékezetes eseményt, melyhez a diákok 1 lejes, felnőtt nézőink pedig fejenként 5 lejes belépti díj kifizetésével járulnak hozzá.

A  Szent Pál megtérését, életútját és gondolatait felidéző darab 1995-ös keletkezéséből adódóan mai zenei eszközökkel festi meg a történetet, így talán érthetőbb, könnyebben befogadható a fiatalabb korosztály számára is.

A darabról:

A rövid nyitány után rögtön egy időjátékban találjuk magunkat: a kiinduló helyzet szerint Pál élete alkonyán épp börtönben ül. Két ’hitetlen’ őrének beszélgetése indítja el az emlékezést. Egyikük unszolására az idősebb mesélni kezd a keresztényüldözések kezdetéről, Szent István megkövezéséről, s eközben feltárul Pál küzdelmekkel teli életútja.  István diakónus kivégzése mellett felidézik a damaszkuszi úton történteket, s a későbbi hittérítő vándorlásokat. A darabban fölzeng a szentmise magyar nyelvű állandó részeinek, a nyolc boldogságnak, valamint Pál apostol talán legmegragadóbb szövegének, a szeretethimnusznak megzenésítése is. A mű a halálba induló apostol tanúságtételével, és az érdeklődő börtönőr megtérésével zárul.

A szép dallamok, a zenei folyam motívumainak visszatérései, néhány apró ötlet és a becsületesen megírt, átélhető szövegek maradandó élményt jelentenek. (a jezsuiták honlapjának ajánlója a darabról)

A kórus és a darab….

2004-ben, a gimnázium indításának 10 éves évfordulóján mutatta be először az akkor még alig másfél éve működő  kórus a Damaszkuszt. Az azóta eltelt nyolc évben színre vitték Sillye Jenő Mária-oratóriumát, részt vettek a Gen Rosso együttes Streetlight című rock-musicaljében és az  ahhoz kapcsolódó Erő erőszak nélkül című projektben. Hozzájárultak  a Kaszap István életéről szóló Én vezetlek.. című ifjúsági opera létrejöttéhez, és több alkalommal be is mutatták azt. A szép emlékek és a téma aktualitása indokolta az idei tanévben a Damaszkusz felújítását, amelyet a 9 éve működő kórus tagjai már csak a legendákból ismertek…

Először Miskolcon mutatták be az újraálmodott darabot 2011. dec. 8-án. A műhelymunkákkal, közösen létrehozott előadás igazi premierje a Budapesti turnén, 2012. február utolsó hétvégéjén valósult meg. (összesen 4 előadást tartottak a jezsuiták Horánszky utcai Párbeszéd Házában) Ekkor már saját hang- és fénytechnikával, önállóan összeállított díszletekkel és jelmezekkel dolgoztak. Bemutatójuk célja itt is elsősorban a szolgálat volt. A tavaszi városmisszió keretében meghirdetett előadás mellett a Ward Mária Gimnázium és a Patrona Hungariae Gimnázium diákjai láthatták az előadásokat. A darabbal Szent Pál életén keresztül a mai fiatalokat – hívőket és keresőket – szólítják meg, hogy napjaink damaszkuszi útján a mindennapi megvakulással szembesülve, a lelki vakságot megtapasztalva minél többen hallják meg Jézus hívó szavát, és merjenek az Ő útjára lépni. Merjenek küldetést vállalni, vagyis  – a záróének szövegével – a ’fényt szétszórni’.

Az előadás tehát sokkal több, mint színpadi zenés produkció: misszió és tanúságtétel.

A szatmárnémeti bemutatón közreműködnek a Hám János Iskolaközpont diákjai is. Az előadás művészeti vezetője Herpainé Velkey Klára.