,, Az utazás nem arról szól, hogy mit nézünk meg, hanem inkább arról, amit közben átélünk.’’ -írta Nicholas  Sparks. 2011. oktróber 20 és 21. között osztályunk, a XI. B osztály is azért ment Szokondra, hogy új élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodjon.

A lelkinapok alkalmával lehetőségünk nyílik jobban megismerni társainkat és önmagunkat. Feloldódnak közöttünk a korlátok, ezért olyan tulajdonságokat is felfedezhetünk  egymásban, melyeket addig észre sem vettünk a hétköznapok szürkeségében.

Csütörtökön délután  félelemmel és izgatottsággal teli érzésekkel indultunk útnak.  Az új spiri atyával a mi osztályunk ment először lelkinapra, ezért még nem tudtuk, hogy mi vár ránk. Féltünk a változástól, ugyanakkor kíváncsiak is voltunk. Kellemes meglepetésben lett részünk. Remekül szót értettünk az új spirivel is, akárcsak elődjével. Érdekes közösségépítő játékokat játszottunk  és kiscsoportos beszélgetéseket folytattunk, melyek során mindenki felszabadult és őszinte volt. A nap végére az önfeledt hangulat meghitté változott. Egy különleges  ima keretén belül minden osztálytársunkért külön-külön hálát adhattunk.

A pénteki napunk szokatlanul  kezdődött.  Testi  és lelki harmóniánkat a reggeli  aikido edzés biztosította. Spiri atyánk otthonosan mozog a harcművészetek ezen területén, így különböző önvédelmi fogásokat tanított nekünk, melyekre bármikor szüksegünk lehet. Az aikido nem arra tanít, hogy erőszakosan reagáljunk a minket érintő támadásokra, hanem az embertársaink iránti tiszteletre oktat.

Miután mindenki megtalálta a belső harmóniát, a spiri atya különböző történetekkel és filmrészletekkel példázta a társadalmi szintek közötti különbségeket. Ezt egy nyitott beszélgetés követte, mely alatt mindenki kifejthette véleményét.

Lelkinapunk záró eseménye a szentmise volt. A hagyományostól eltérő szertartás különböző részeit mi állítottuk össze. Saját szavainkkal mondhattuk el bűnbánati imánkat, felajánlásainkat és hálánkat. Ez a szentmise számunkra személyes, közvetlen és meghitt volt.

Mind jól éreztük magunkat és maradandó emlékekkel tértünk haza. Hálásak vagyunk, hogy részt vehettünk ezen a meglepetésekkel teli alkalmon. Köszönjük a spirinek az érdekes programokat és osztályfőnökünknek, hogy elkísért minket.

Krányák Dóra, Soós Edina