Iskolánk X.A és X.B osztályos tanulói az októberi hónappal elkezdik önkéntes tevékenységüket és szeretetszolgálatukat. Többen közülük a nyár folyamán kiképzésben is részesültek Ausztriában. Erről a táborról számolt be Császár Melinda X. A osztályos tanuló:

„Idén a Szatmárnémeti Caritas újra megszervezte az ausztriai önkéntes tábort. Különböző iskolákból gyűjtötték össze a kilenc illetve tizedik osztályos önkéntes diákokat: Református Gimnázium, Kölcsey Ferenc Kollégium, Hám János Róm. Kat. Iskolaközpont.
2011.06.27-én este 10órakor indultunk és 12órát utaztunk míg odaértünk.
Mikor megérkeztünk, már vártak minket az előttünk táborozó önkéntesek, elénekelték a himnuszukat, aztán megterítettek nekünk az ebédhez. Első programunk egy beszélgetés volt, megismertük a csoportvezetőket, akik elmondták a ház szabályzatát, beosztottak minket a konyhába és kijelöltük, hogy melyik szobában ki lesz a szoba tisztaság felelőse.
Vasárnap részt vetünk a szentmisén. Kezdetben a keresztvetésen és a Mi Atyánkon kívül semmit nem tudtunk németül elmondani, de nagyon tetszett mindenkinek.
A kővetkező napon, csak ismerkedős játékokat játszottunk a program alatt és persze szabadidőben is ismerkedtünk egymással
Harmadik nap az önkéntességről beszéltünk, kis csoportokban elmondhattuk a véleményünket arról, hogy mi az önkéntes feladata, hogyan lehet valaki önkéntes és hogy mi a lényege az önkéntességnek. Végül ezekre a kérdésekre adtunk választ közösen is. A csoportvezetők bemutattak nekünk egy videófelvételt arról, hogy Romániában mit tevékenykednek az önkéntesek. Hihetetlen, hogy mennyit tudnak segíteni az emberek a rászorulókon egy kis odafigyeléssel és összefogással! Az esti programon külön csoportra oszlottak a zenészek és a színművészek. Akik inkább a zenéhez értenek, azok írtak egy himnuszt, a többiek pedig bábelőadást rendeztek.

Ötödik nap reggeli program keretében beszéltünk drogokról, drogozásról, mutattak egy kisfilmet is, amit kiscsoportban be kellett fejezzünk, bármelyik befejezés megtörténhetett volna a valóságban, a túladagolásba való belehalás vagy az új élet kezdése. Délután strandra mentünk, ami nagyon jól esett. Este karaoke party-t rendeztünk, nagyon jól szórakoztunk, szinte mindenki megmutatta, hogyan énekel.Az este folyamán került sor a himnusz bemutatására is, amit hangszeres kísérettel adtunk elő.
Hatodik nap a kommunikációról beszéltünk és meghatároztuk, hogy mi is az és kommunikációs játékokat játszottunk. Ezen az estén is szórakoztunk, bulit rendeztünk, ami nagyon jól sikerült. Éjszaka és hajnalban engedélyt kaptunk csínytevésekre, amik egész jól sültek el. Legtöbben élvezték, hogy fogkrémesek lettek, vagy hogy épp hajnali fél négykor lettek felébresztve. A reggeli indulás volt a legnehezebb, senki sem akarta otthagyni Ausztriát, a mi kis házunkat, de hát muszáj volt, már vártak minket itthon.
Összegezve elmondhatom, hogy nagyon jól volt összeállítva a tábor menete, mivel sokmindent tanulhattunk, szabadidőben a ház bármely termét használhattuk, a meditációs termet, a sporttermet, az uszodát vagy az udvart. Mindent úgy szerveztek meg, ahogy nekünk jó volt, a legtöbb kérésünket teljesítették. Elmondhattuk, hogy ez volt életünk egyik legjobb tábora.”

–>