A szatmárnémeti Székesegyházban gyűltek össze a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont diákjai és tanárai, hogy a Szentlelket hívják segítségül a most nyíló tanévre.

A tanévnyitó szentmisén mutatkozott be Miklós Claudiu SJ., az iskola új spirituálisa, aki idén kezdi meg működését a szatmári egyházmegyében, miután a korábbi spirituálist, Ft. Egeli Ferenc atyát Schönberger Jenő püspök titkárává nevezte ki. A szentbeszédet mondó jezsuita Miklós Claudiu bátorító hangon szólt a diákokhoz, amikor azt mondta, ne féljenek szembenézni a kihívásokkal: „Minden tanév kezdetén szokásos meghívni a Szentlelket, hogy megnyissa a mi szívünket és lelkünket az újdonságra, amit az új év hoz. Ez egy bíztatás, hogy kezdjünk nagy erővel, nagy álmokkal. A mai világban sok álmot lehet vásárolni, de ezek nem tartanak sokáig. Ebben az új évben álmodjatok olyan dolgokat, amelyek megvásárolhatatlanok, de szabaddá tesznek. Álmaid megvalósítása több erőfeszítést, akaratot és kitartást igényel, de kamatoztatja magát. Ezek mind Isten ajándékai. Mivel a misszió évét nyitjuk az egyházmegyében, tekintsünk a misszionáriusokra, mint olyan emberekre, akik nagy vággyal, álmokkal élnek. Igent tudnak mondani az életre, igent mondanak Istennek, mert tudják, hogy vele minden lehetséges. Kérjük mi is a Szentlélek Úristent, adjon nekünk bátorságot, hogy nagy álmaink és vágyaink legyenek.”

Ádámkó István igazgató a szentmisét követően szólt a diákokhoz és tanárokhoz. Beszédében a célok fontosságát emelte ki, melyek nélkül értelmetlen az élet: „Minden embernek van feladata, egy titkos küldetése, mely Istentől való – mondja a költő. Célok és küldetéstudat nélkül tudattalanul bolyongnánk emberi létünk zegzugos iránytalan ösvényein. Immár negyedik alkalommal tematikus évet hirdetünk meg iskolánkban, a 2011-2012-es tanév a misszió éve lesz a Hám János Iskolaközpontban. A tanév mottója: Mindenben Istent keresni, szeretni és szolgálni. (…) Közös küldetésünk a nevelés. Szülők, tanárok, diákok részéről egyaránt – hiszen a diákok is nevelik önmagukat és egymást. Nevelési programjaink ebben a tanévben ezt a célt szolgálják. Küldetéstudatunkat szeretnénk elmélyíteni és megerősíteni közösségformáló erővel. A közösség és a küldetés egymással mélyen összekapcsolódnak és kölcsönösen átjárják egymást. (…) Vezessen ebben az új tanévben mindannyiunkat a Krisztusi sürgető szeretet. Mindenben Istent keresni, szeretni és szolgálni.

A tanévnyitó ünnepség ez alkalommal is az újonnan érkezettek köszöntésével ért véget, amikor a tizenkettedikesek a székesegyháztól az iskoláig vezették kézen fogva az elsősöket.

forrás: http://www.szatmariegyhazmegye.ro